Nemocnice získají od kraje peníze na provoz ztrátových oddělení

Zastupitelstvo Karlovarského kraje na svém pondělním (15.12.) zasedání schválilo poskytnutí finančních prostředků na provoz ztrátových oddělení v nemocnicích v regionu. Formou služby obecného hospodářského zájmu bude na tyto účely uvolněno téměř 142 milionů korun.

Ilustrační foto Pixabay

„Jedná se o finanční prostředky určené na částečnou úhradu ztrát oddělení, která ekonomicky neprofitují. Vzhledem k tomu, že je naší povinností zajistit pro obyvatele kraje dostupnou zdravotní péči, je potřeba nemocnicím finančně pomoci, aby tato oddělení mohla i nadále bez problému fungovat,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Výši a rozdělení vyrovnávací platby schvaluje krajské zastupitelstvo na základě žádostí samotných nemocnic a doporučení rady kraje. Nejvyšší vyrovnávací platbu přesahující 99 milionů korun obdrží Karlovarská krajská nemocnice, pod níž spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu. V obou dvou lékařských zařízeních bude podpořena lékařská pohotovostní služba nejen pro dospělé, ale také pro děti a dorost, a provoz celé řady oddělení, včetně interního, neurologického, infekčního, gynekologicko-porodnického nebo například dětského.

Podobně kraj přistoupil k řešení situace ztrátových oddělení nemocnic v Sokolově a Ostrově. Sokolovská nemocnice dostane vyrovnávací platbu ve výši necelých 33 milionů korun na zabezpečení chodu pohotovostí a dále pak třeba na provoz očního oddělení, anesteziologicko-resuscitačního oddělení nebo oddělení soudního lékařství a toxikologie. V Ostrově se podpora ve výši 5 milionů korun bude týkat činností oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče a interního oddělení. Stranou nezůstane ani nemocnice v Mariánských Lázních. Díky finanční injekci od kraje ve výši 3,9 milionu korun zde bude zajištěno fungování všeobecné a chirurgické pohotovostní služby. Dalších 500 tisíc korun pak získá společnost Ambulance Penta na provozování pohotovostní služby v oboru zubní lékařství na Sokolovsku a Kraslicku.

KÚKK