Tanec byl pro taneční mistry Naďu a Pavla Cíchovi zpočátku jen koníček

Zájem o taneční kurzy pro mládež stoupá. V Mariánských Lázních chystají další ročník. Účastníci budou v devíti vyučovacích lekcích zasvěceni do tajů nejenom společenského tance, ale i chování a stolování. Zdokonalí si již získané dovednosti, bez kterých se jen málokterý mladý člověk ve společnosti prosadí.

Foto z minulého ročníku akce – tanečních kurzů pro mládež

V tomto rozhovoru představíme taneční kurzy, které vedou zkušení lektoři Naďa a Pavel Cíchovi. Dozvíte se, co vše se účastníci kurzu naučí, jaké jsou nejčastější problémy ve společenské výchově, jak se liší současná generace tanečníků od té předchozí a jaká je jejich taneční historie a úspěchy.

Co vše se účastníci kurzu naučí?

V základním tanečním kurzu se slečny a pánové naučí základy pěti standardních tanců (waltz, tango, valčík, slowfox a quickstep) a základy dvou latinsko-amerických tanců (ča-ča a jive). Také se věnujeme polce, blues a některým country tancům.

Foto z minulého ročníku akce – tanečních kurzů pro mládež

Do výuky zařazujeme také základní otázky společenského chování, se kterými se současný mladý člověk může setkat.

Co bývá největším problémem ve smyslu společenské výchovy?

Jak u koho. Tak jako ve všem. Někdo například umí při příchodu do společnosti pozdravit, jinému se to musí připomenout, někdo se umí omluvit při pozdním příchodu, jiného to nenapadne. My na to samozřejmě upozorňujeme, ale jak s těmi informacemi slečny a pánové naloží, je už jen na nich. Obecně lze říct, že velkým problémem je souvislé vyjadřování a komunikace tváří v tvář.

Foto z minulého ročníku akce – tanečních kurzů pro mládež

Kdyby se dalo srovnat – jak je na tom současná generace, která navštěvuje kurzy, oproti té předchozí?

U mladé generace pozorujeme stále menší schopnost vnímat rytmus a tempo hudebního doprovodu a horší koordinaci pohybu. Toto je obecný trend, který přináší doba. Je to zase jak u koho. Najdou se také mnozí, kteří „slyší“ a s pohybem žádný problém nemají.

Jak dlouho se tanci věnujete?

Až od středoškolských studií, což je z dnešního pohledu pozdě. Dnes se začíná trénovat v mladším školním věku.

 

Foto z minulého ročníku akce – tanečních kurzů pro mládež

Co vás přivedlo k tanci, jak jste začínali?

Zpočátku to byl koníček, kdy jsme s kamarády založili taneční klub, se kterým jsme vystupovali na různých společenských akcích. Chtěli jsme se zdokonalit, a tak jsme začali studovat taneční konzervatoř, obor společenský tanec. A v roce 1990 jsme po ukončení tanečních studií založili naši taneční školu.

Účastnili jste se také tanečních soutěží?

S tanečním klubem jsme se zúčastňovali soutěží tanečních formací. Párovému tanci jsme se věnovali pouze při studiích. Pavel potom také absolvoval FTVS obor trenér tanečního sportu a věnuje se tréninkové činnosti. Také má licenci vedoucího soutěží 1. třídy.

Foto z minulého ročníku akce – tanečních kurzů pro mládež

Taneční kurzy – První lekce začíná 18. ledna 2024 ve Společenském domě Casino v Mariánských Lázních (Reitenbergerova 95).

Účastníci budou v devíti vyučovacích lekcích zasvěceni do tajů nejenom společenského tance, ale i chování a stolování. Zdokonalí si již získané dovednosti, bez kterých se jen málokterý mladý člověk ve společnosti prosadí.

Datumy jednotlivých lekcí:

  • 18.01. první hodina
  • 25.01. druhá hodina
  • 01.02. třetí hodina
  • 04.02.Prodloužená
  • 08.02. čtvrtá hodina
  • 22.02. pátá hodina
  • 07.03. šestá. hodina
  • 14.03. sedmá hodina
  • 16.03. Prodloužená
  • 25.03. osmá hodina
  • 04.04. devátá hodina
  • 06.04. Závěrečný ples

V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte sl. Petru Výbornou, +420 728 449 633, info@marianskelazne.cz