Jan Buriánek: Vánoce jsou pro mne svátky klidu

V adventním čase mohli zájemci navštívit hrad Seeberg na komentovaných prohlídkách, které přichystal zástupce kastelána Jan Buriánek. Na akci se návštěvníci dozvěděli například zajímavosti o tom, jak se slavily vánoční svátky před sto lety. Při této příležitosti jsme se Jana Buriánka zeptali, co pro něho Vánoce znamenají,  nebo třeba i to, co by si přál najít pod vánočním stromem.

Co pro vás osobně znamenají Vánoce?

Vánoce jsou pro mě dny, které mohu trávit se svou rodinou, respektive s tatínkem, protože maminka zemřela před dvěma lety. Takže se na Vánoce vždy sejdeme a trávíme svátky spolu. Mám štěstí, že mého tatínka baví vaření, takže o štědrovečerní večeři se stará sám. Já jsem letos dělal bramborový salát, abych mu práci ulehčil. Takže pro mě jsou vánoční svátky dny, které trávím po boku toho nejbližšího člověka. Není to o tom, jestli budeme mít hodně dárků nebo velký stromek. Vše je o pohodě a klidu.

Jaké jsou podle vás ideálně prožité svátky?

Ideální vánoční svátky jsou pro mě posezením u pohádek a pochutnáváním si na cukroví. Vánoce jsou svátky klidu a já se toho snažím držet. Nemám rád stres, takže vše se nese v pokojné náladě.

Dodržujete nějaké speciální zvyky a tradice?

Dříve jsme tradice hodně dodržovali, například krájení jablka nebo lití olova. Dnes už tolik tradice nedržíme. Ale s tatínkem dodržujeme základní zvyky, například, že by se nemělo na Štědrý den uklízet, že by nemělo věšet prádlo na šňůře. Tohle všechno přináší podle pověr do rodiny smůlu. Takže se toho snažíme vyvarovat. Takže to, co uklidíme před Štědrým dnem, to je uklizené, to, co nestihneme, necháme na příští rok. Nenecháváme se strhnout stresem. I věci na bramborový salát nakupujeme s předstihem, abychom se vyhnuli davovému šílenství.

Co byste si přál najít pod vánočním stromem?

Nejraději bych pod vánočním stromečkem našel zdraví na celý příští rok. Ale to je nereálné přání (se smíchem). Mně stačí, když pod stromkem naleznu nějakou drobnost, kterou nečekám… . Mám radost ze všeho, co pod stromkem najdu. Nemám konkrétní přání. Zajímám se o cizí jazyky a sice o němčinu a španělštinu, takže když bych dostal nějaký nový slovník nebo učebnici, byl bych štěstím bez sebe. Samozřejmě bych nepohrdnul ani knihou o historii hradů a zámků v naší zemi. Historie našich hradů a zámků je zajímavá. A v každé nové knize lze nalézt spoustu zajímavých informací. 

Co byste popřál čtenářům do nového roku?

Aby je neopouštělo zdraví. Protože to je to nejdůležitější v našich životech. Peníze a bohatství je jen takové pozlátko, ale zdraví je opravdu jen jedno. A hlavně, aby byli všichni šťastní a veselí, a aby se nenechali strhnout negativními zprávami kolem nás. Aby vždy každý viděl světlo na konci tunelu.