Lenka Průšová: Vánoce a závěr roku jsou pro mě časem rozjímaní, klidu, solidarity a setkávání se

Vánoce jsou pro mnohé z nás nejkrásnějším obdobím roku, kdy se těšíme na společné chvíle s rodinou a přáteli, na vůni cukroví a jehličí, na zpívání koled a rozbalování dárků. Každý z nás má svůj osobní vztah k tomuto svátku, své vzpomínky, zvyky a přání. Živé Chebsko si povídalo se starostkou Františkových Lázní Mgr. Lenkou Průšovou třeba o tom, co pro ni Vánoce znamenají a co by si přála najít pod vánočním stromem.

Co pro vás osobně znamenají Vánoce?

Vánoce a závěr roku jsou pro mě časem rozjímaní, klidu, solidarity a setkávání se. Ale také dobou vzpomínání, protože před pár lety mi právě před Vánoci náhle navždy odešla moje milovaná maminka. Onu kouzelnou a tak trochu i tajemnou atmosféru Vánoc cítíme u nás doma všichni, když při světle svíček sejdeme u vánoční slavnostní tabule.

Jaké jsou podle vás ideálně prožité svátky?

Ideálně bez stresu a zbytečných nervů, že se něco nestihlo. Vánoční svátky jsou doba, kdy bychom se měli v dnešní hektické době zastavit, zamyslet se nad sebou a věnovat co nejvíce svého času svým blízkým. Ideální Vánoce jsou pro mě Vánoce na sněhu, kdy na oknech kreslí námraza roztodivné obrázky a sníh zakryje celou krajinu a všechen spěch. Miluji, když se pomaloučku sněhové vločky snášejí k zemi…

Dodržujete nějaké speciální zvyky a tradice?

Ano, my tradičně pouštíme lodičky ze skořápek ořechů, rozkrajujeme jablíčka a lijeme olovo.

Co byste si přála letos najít pod vánočním stromem?

Přála bych si najít pod stromečkem nějakou zajímavou deskovou hru, protože rádi hrajeme s dětmi a kamarády různé zábavné hry, a nebo třeba dobrou knihu na dlouhé zimní večery pod dekou se šálkem bylinkového čaje.

Co byste popřála čtenářům do nového roku?

Všem čtenářům přeji především pevné zdraví, klid v duši, hodně lásky v srdci, dostatek optimismu a pokoru přijímat vše, co nás navždy převyšuje.