Františkolázeňské nádraží se dočká rekonstrukce. Vznikne zde také jedenáct bytů

Františkolázeňské nádraží se dočká rekonstrukce. Práce budou zahájeny na jaře v roce 2025. Renovace nádraží má za sebou první úspěch ještě před samotným startem prací – v soutěži o Stavbu Karlovarského kraje získal projekt rekonstrukce 1. místo v hodnocení odborné poroty. Projektovou dokumentaci zpracovala společnost APRIS 3MP.

vizualizace – zdroj: Správa železnic

„Nádraží ve Františkových Lázních je součástí památkové rezervace, celá rekonstrukce budovy se proto bude provádět v souladu s požadavky památkářů. Její výsledek bude působivý,“ uvedla za Správu železnic Nela Eberl Friebová. „Střeše a fasádě se vrátí původní vzhled, a to jak barevností a materiály, tak i modelací historických říms. Stavební úpravy v interiéru pak zahrnou kompletní obnovu podlah, stěn a podhledů a repasi dveří. Zmodernizuje se odbavovací hala i pokladny. V horních patrech dojde k úpravě prostor celkem 11 bytů,“ sdělila.

Aktuální stav františkolázeňského nádraží

„Renovací projde také hlavní vchod do odbavovací haly a zřídí se přístupové chodníky přímo na 1. nástupiště. Všechny vstupy budou bezbariérové. V těsné blízkosti budovy se vybudují cykloboxy, parkovací stání pro kola i místa s možností nabíjení elektrokol,“ upřesnila Nela Eberl Friebová.

vizualizace – zdroj: Správa železnic

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce nádražní budovy ve Františkových Lázních. Práce provedou společnosti Metrostav DIZ a AVERS, které podaly nejnižší nabídku ve výši 182 478 588 korun. Fasáda objektu získá původní historickou podobu, modernizací projdou vnitřní prostory. Práce se rozběhnou v závěru letošního roku a skončí na jaře 2025.

vizualizace – zdroj: Správa železnic