Ašské lesy odměnily nejlepší sběrače

Přes dvě tuny kaštanů nasbíraly děti ze Základní školy Okružní Aš. Vedení firmy Ašské lesy odměnilo nejpilnější děti sladkostmi. Škola si pochvaluje přirozené vedení dětí k lásce k přírodě.

Foto: Miroslav Všetečka– Nejvíce nasbírali žáci ze třídy 2. A

V pondělí 11. prosince 2023 poděkoval jednatel Ašských lesů Jiří Červenka v doprovodu lesního hospodáře Michala Kopáska za úsilí dětí a pedagogů při podzimním sběru plodů, které jsou během zimy využívány k dokrmování zvěře v lesích v okolí Aše.

Foto: Miroslav Všetečka  – -Jiří Červenka odpovídal na otázky dětí z pátých tříd

„Se školami spolupracujeme dlouhodobě a mnoho let. Děti každým rokem sbírají lesní plody, především kaštany. Pořádáme besedy na téma lesnictví, péče o přírodu a zvěř. Populární formou vedeme děti k lásce k přírodě a k poznávání práce lesníků a myslivců. Jsem velmi rád, že se nám daří spolupráci se školami rozvíjet a každým rokem na tradici navazovat,“ zmínil Jiří Červenka. Podle vedení firmy je pozornost v podobě malé sladkosti symbolickou odměnou za odvedenou práci. Michal Kopásek dodal: „V letošním roce děti nasbíraly rekordní množství kaštanů. Nakonec jich bylo přes 2 tuny. Bylo to dáno i tím, že v letošním roce se kaštanů urodilo poměrně hodně. Plody postupně rozvážíme na místa, kde se dokrmuje zvěř. A to ve spolupráci s myslivci v našem regionu.“

Foto: Miroslav Všetečka  – Děti nasbíraly více než 2 tuny kaštanů

V aule školy bylo rušno a děti z prvního stupně napjatě očekávaly vyhlášení výsledků. Všechny třídy dostaly sladkosti, ale tou nejpilnější byla 2. A. Skvělé je, že sběru kaštanů se zúčastnily i děti z vyšších ročníků. Pan Červenka závěrem setkání ocenil práci dětí a také pedagogického sboru a slíbil, že začátkem příštího roku Ašské lesy připraví ve spolupráci s vedením školy přednášku o vlcích. A dokonce padnul příslib, že bude „přítomen“ i pes, jehož plemeno má v DNA velký podíl z divokého vlka.

Miroslav Všetečka