Muzeum vystavuje unikátní vydání Babičky

Ve františkolázeňském muzeu byla zahájena výstava, která je věnována Babičce od Boženy Němcové. Na slavnostní vernisáži, která se uskutečnila ve středu 25. října, bylo přichystáno vystoupení herců ze Západočeského divadla v Chebu, kteří četli úryvky z dopisů Boženy Němcové z jejího pobytu ve Františkových Lázních. Výstava potrvá do 30. března 2024.

„Na výstavě mohou návštěvníci zhlédnout například první ilustrovanou Babičku, která potěšila čtenáře již v roce 1890, miniaturní tzv. kolibří vydání nebo publikace v braillově písmu pro nevidomé čtenáře. Sbírku muzeum odkoupilo od sběratelky z Plzeňska,“ uvedl ředitel MKS a pověřený ředitel MM Františkovy Lázně Arnošt Němec.“ V unikátní sbírce jsou například i takové unikáty, jako třeba vydání babičky z roku 1901 s předmluvou Aloise Jiráska nebo třeba s ilustracemi tehdejších významných malířů jako byl Karel Svolinský, Václav Špála nebo i Zdeněk Burian. Nezapomenutelné a malebné jsou ilustrace Adolfa Kašpara,“ doplnil. Sbírka je tak v podstatě malou galerií slavných i méně známých českých výtvarníků. Zaujmou také vydání, kde děj doprovázejí fotografie ze stejnojmenného filmu z roku 1940.

V roce 2025 uplyne již 170 let od prvního vydání knihy Babička. Knihu začala Božena Němcová psát po smrti syna Hynka na podzim roku 1853. Text dokončila v následujícím roce v létě. Do Františkových Lázní spisovatelka přijela 17. července 1846. Město, které jí učarovalo, jí také bylo inspirací k psaní. V několika fejetonech seznámila své čtenáře se zajímavými místy i s lázeňskou společností.

Pokud by někdo ze čtenářů měl doma zajímavý výtisk knihy Babička a chtěl by j muzeu věnovat, mohl by se ozvat pracovníkům muzea.