Na františkolázeňské Akademii umění bude letos studovat třiadvacet seniorů

Také letos otevřela františkolázeňská Základní umělecká škola Járy Cimrmana tříletou Akademii umění III. věku pro seniory z Františkových Lázní. V pátek 29. září si studenti převzali indexy a byli slavnostně přijati ke studiu. Letos se ke studiu přihlásilo třiadvacet seniorů, z toho šest je přihlášeno do 1. ročníku a ostatní na pokračující studium. Dvanáct jich bude ve výtvarném oboru a jedenáct v hudebním oboru. Taneční a divadelní obor nebyl otevřen.

Foto: Základní umělecká škola Járy Cimrmana

„Aby vznikl tak chválihodný projekt, jakým je Akademie III. věku,  je potřeba, aby se potkalo několik příznivých okolností,“ sdělil františkolázeňský zastupitel MUDr. Jan Kropáček. „Za prvé vstřícnost vedení Františkových Lázní coby zřizovatele a finančníka, za druhé totéž platí o vedení ZUŠ v čele s paní ředitelnou Peškovou, která zajišťuje organizaci výuky a za třetí  jako rozhodujícím článkem projektu jsou samotní studenti, kteří dokázali vstát s gauče a mají –  v životní fázi, kdy optimální  studentská léta jsou již bohužel poněkud vzdálena – energii a chuť se něco naučit, vytvořit. Toto je hodno obdivu. Přítomným jsem popřál nejen  hodně úspěchů při studiu, ale i pevné zdraví, které od určitých let nabývá na stále větším významu, protože platí –  není zdraví, není nic,“ doplnil.

Foto: Základní umělecká škola Járy Cimrmana

„Slavnostní akt zahájilo žesťové kvarteto slavnostní fanfárou,“ uvedl zástupce ředitele Základní umělecké školy Járy Cimrmana Bohumil Polívka s tím, že poté přivítal členy akademie radní města Františkovy Lázně MUDr. Jan Kropáček. Na závěr všichni společně zazpívali studentskou hymnu “Gaudeamus igitur”.

Ředitelka ZUŠ Miroslava Pešková a zástupce ředitele Bohumil Polívka stáli u zrodu akademie. „Přišlo nám prospěšné, abychom nejenom dětem, ale i starším spoluobčanům nabídli možnost věnovat se hudbě, výtvarnému umění, tanci a divadlu,“ uvedl Bohumil Polívka. Věříme, že tak můžeme přispět k posílení jejich duševní a fyzické kondice, potěšit je uměleckou tvorbou a více je zapojit do kulturního života. Moderní společnosti nekladou akcent pouze na prodlužování délky života, ale především na podporu zvyšování jeho kvality. Škola je tak otevřená pro všechny generace a je tím vytvořen skutečný prostor mezigenerační solidarity a komunikace. Naši mladší žáci tak získají zkušenost, že potkávání seniorů, kteří s nimi ve stejné škole studují umění, je přirozenou součástí života,“ upřesnil.

Foto: Základní umělecká škola Járy Cimrmana