Na milíkovském statku se slavily dožínky

O uplynulém víkendu bylo na milíkovském statku veselo. Slavily se zde dožínky. Muzeum Cheb akcí navazuje na oblíbenou tradici spojenou s dokončením sklizně obilí.

„Po celý den byl připraven bohatý program pro děti i dospělé,“ uvedl historik Štěpán Karel Odstrčil z chebského muzea. „K vidění byly ukázky tradičních řemesel a prací, které se v minulosti vázaly k životu na statku. Kromě mlácení obilí, výroby krup a štípání tradičních šindelů mohli návštěvníci sledovat při práci také krajkářky, přadleny, pletařku a košíkáře. Odvážnější si tyto práce a řemesla mohli sami vyzkoušet,“ doplnil.

Slunečný den na statku dokreslovala stylová hudba. S pásmem písní v egerlandském nářečí vystoupilo „Duo Målaboum“ Richarda a Vojtěcha Šulkových z Nečtin. Oblíbené i méně známé lidové písně přednesl také krušnohorský harmonikář František „Franz“ Severa z Rudného u Nejdku a dudácká muzika Milana Jelínka z Aše.

Na své si přišli i ti nejmenší, pro něž organizátoři přichystali pohádku v podání herců Západočeského divadla v Chebu. K dispozici byly historické a téměř zapomenuté dětské hry. Velký úspěch měl rovněž nový muzejně-edukační program zaměřený na zpracování lnu. Pozornosti návštěvníků se těšila výstava drobného domácího zvířectva svazu chovatelů z Lipové stejně jako historická zemědělská technika, kterou do Milíkova přivezli členové Traktorklubu Luby-Skalná.