Na přelomu letošního a příštího roku začne stavba moderního areálu drážních hasičů

Drážní hasiči v Chebu budou už v roce 2025 využívat nová pracoviště. Objekt, který dosud užívají chebští drážní hasiči, je již nevyhovující nejen pro samotné hasiče, ale i pro speciální techniku, která nyní stojí venku, v lepším případě pod plechovými přístřešky, ale bez přívodu elektřiny a rozvodu stlačeného vzduchu pro požární techniku. Výsledkem budou moderní areály, ve kterých nebudou chybět výcvikové a školicí prostory, plochy pro fyzickou přípravu a také odpovídající zázemí pro hasičskou techniku.

Foto: studie stavby nové stanice chebských drážních hasičů

„Prvním důvodem výstavby nové hasičské zbrojnice je, že stávající prostory nejsou naše, ale jsme v nájemním vztahu. Druhým důvodem je, že jsou značně zastaralé,“ uvedl před časem velitel drážních hasičů Petr Truhlář. „Původně byla stavba určená pro administrativu a skladovací prostory pro potřeby dráhy, nikdy nebyla stavěna jako požární stance. Dostali jsme ji  někdy v šedesátých letech k dočasnému užívání, když se zřizovala jednotka Požární ochrany Státních drah v Chebu (konkrétně v roce 1953), a sídlíme zde do současnosti,“ sdělil.

Foto: studie stavby nové stanice chebských drážních hasičů

V chebské jednotce působí ve třísměnném provozu 45 hasičů. V areálu ve Vrázově ulici budou mít k dispozici nový dvoupodlažní objekt s veškerým potřebným vybavením a zázemím pro hasičskou techniku. Na jeho střeše budou rozmístěny fotovoltaické panely, které budou součástí topného systému.

„Jednotky drážních hasičů jsou nedílnou součástí Správy železnic. Operují na celém území republiky a jako část integrovaného záchranného systému zasahují nejen při mimořádnostech na železnici. K výkonu svého náročného povolání proto potřebují také potřebné zázemí, které jim postupně vytváříme,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

V přízemí budovy vznikne garáž pro celkem 13 vozidel, technické zázemí, šatny a hygienické zázemí. Na ni naváže venkovní stání pro vyprošťovací tank. Ve druhém podlaží bude situováno operační středisko a administrativně-sociální zázemí hasičů. Součástí objektu bude i věž pro lezecký výcvik a požární sport.

Pro výstavbu obou objektů teď Správa železnic hledá zhotovitele prací. Ty by měly probíhat od konce letošního roku do prvního čtvrtletí 2025. Celkové náklady stavby v Chebu dosahují 220 milionů korun, v Nymburce pak vycházejí na necelých 212 milionů korun.