Ašský sportovní areál pod vrchem Háj přivítá cyklisty i běžce

Poslední srpnový víkend roku 2023 bude v Aši patřit závodu nazvanému Velká cena Smrčin, který bude součástí Amatérského poháru Plzeňského kraje horských kol a běhu.

Adam Stašek vpravo a Adam Marek u „Stěny smrti“. Foto: Miroslav Všetečka

Na sobotu 26. srpna 2023 bylo stanoveno datum pro konání velmi zajímavé akce. Pořadatelé využijí překrásné prostředí vrchu Háj a také od jara 2023 budované trailové tratě pro cyklisty. „Nové traily jsem „vytrasoval“ já, protože prostředí dobře znám. Na ašském kopci jsem doslova „vyrůstal“,“ zmínil Adam Stašek, který je pořadatelem připravovaného závodu a pokračuje, „trati „vymodeloval“ Johannes Fischbach, který bydlí v německém Rehau a je profesionálním stavitelem podobných tratí a známým cyklistickým závodníkem. Hodně často nám zde na vrchu Háj pomáhal a upravoval povrch se svým bagrem. Odvedl skvělou práci.“

Foto: archiv Adama Staška

Tým kolem Adama Staška vše koordinuje s Ašskými lesy s.r.o. a spolupráci si pochvaluje. Aš získala vybudováním tratě pro cyklisty velmi zajímavý prvek turistického ruchu. „Závody, které budou v Aši, jsou součástí série závodů PAL CUP. Vše připravujeme ve spolupráci s Ondřejem Paurem, kterému všichni říkají Lampík. Je ikonou v rámci cyklistického světa a především horských kol,“ vysvětluje další z pořadatelů Adam Marek.

Foto: archiv Adama Staška

Závod povede nejen po trase trailů, ale okruh využívá přilehlých stezek v lesích vrchu Háj a také kopcovité náročnosti u místních sjezdovek. Přímo na parkovišti bude umístěna překážka v podobě takzvané Stěny smrti, kterou pomáhal pořadatelům postavit pracovník ašských lesů Marian Rewzcuk. Adam Stašek říká: „Závod se pojede na šest kol a tuto překážku budou muset závodníci tedy tolikrát překonat. Pokud se to někomu nepovede bude penalizován prodloužením trasy. Obtížnější prvky trati mají své objížďky i pro budoucí využívání méně zdatnými cyklisty.“

Foto: archiv Adama Staška

 „Vnímám spolupráci s obětavými lidmi kolem cyklistického sportu jako možnost posílení turistického ruchu v našem regionu. Přináší nové nápady a my jim pomáháme je realizovat,“ poznamenal k tématu jednatel Ašských lesů Jiří Červenka. Cílem je vytvořit novou sportovní tradici. Aš se může pochlubit překrásným sportovním areálem, kam míří každým rokem stále víc turistů. Přijíždějí i z ciziny. „Je zde možnost využít přilehlý kemp a sportoviště. Ve spolupráci se sportovci chceme připravit nové možnosti atraktivního vyžití. Například chystáme nové tratě pro cyklisty. Naším cílem je lyžařské sjezdovky využívat i v létě. A to včetně vleků,“ dodal Jiří Červenka. Pořadatelé mají smělé plány. Chtěli by do Aše vrátit seriál závodů poháru horských kol. Akce bývají dvoudenní. Fanoušci sportovních klání, zajímavých a adrenalinových zážitků by neměli chybět už 26. srpna v Aši.

Miroslav Všetečka