Do mariánskolázeňského muzea se vrátil plášť opata Reitenbergera

Na začátku srpna obdrželo Městské muzeum a galerie Mariánské Lázně několik věcí z právě vyřízené pozůstalosti. Mezi předměty byl i plášť, který patřil tepelskému opatu a jednomu ze zakladatelů Mariánských Lázní Karlu Kašparu Reitenbergerovi. „Plášť byl od 50. let zapsán mezi sbírkové předměty, někdy během rekonstrukce muzea v 80. letech došlo k jeho ztrátě,“ vysvětluje ředitel muzea Jaromír Bartoš.

Foto: Muzeum Mariánské Lázně

Opatský plášť má tmavě modrou barvu, dvě malé vnitřní náprsní kapsy a krátkou pelerínu pokrývající ramena. „Plášť není v příliš dobrém stavu. Bude třeba ho nejdříve zrestaurovat a až poté ho budeme moci vystavit,“ dodává Bartoš.

Pozůstalost tvoří také téměř stovka fotografií Mariánských Lázní z let 1870 až 1905 či fotografie pořízené během vyšetřování vraždy německého filozofa Theodora Lessinga ve vile Edelweiss v roce 1933.

Další zajímavostí je i tištěný projev tehdejšího ministra zahraničních věcí Jana Masaryka, přednesený při zahájení letní školy v Mariánských Lázních dne 24. srpna 1947, s tématem „Československo a Spojené národy“, ke kterému Jan Masaryk připojil vlastnoruční věnování s datací a podpisem.

Zdroj: MMML