Spořitelna varuje! Pozor na nové triky podvodníků s falešnými investicemi

Falešní investiční poradci přicházejí s čím dál propracovanějšími způsoby, jak vás nalákat na vysoké zhodnocení v podobě investic do kryptoměn či akcií velkých společností, jako je třeba ČEZ nebo Agrofert. 

Ilustrační foto Pixabay

Novinkou je snaha přesvědčit vás, abyste při kontaktování vlastní bankou neříkali pravý důvod transakce, aby vás tak banka nemohla před nebezpečím včas varovat. Buďte proto obezřetní.

Jak podvod probíhá? 

Reklama na internetu nebo falešný poradce po telefonu nabízí výhodný nákup akcií či kryptoměn.

Může zneužívat jména známých osobností nebo firem (např. nedávno došlo k zneužití u jmen jako Petr Pavel, Petr Fiala, Leoš Mareš, ČEZ, Agrofert a další).

Pokouší se vás přesvědčit, abyste si začali posílat peníze na investiční účet, nebo vám rovnou nabídne pomoc přes program nebo aplikaci, kterou si máte stáhnout do vašeho zařízení. Ve skutečnosti získá vzdálený přístup k ovládání vašeho bankovního účtu.

Upozorní vás, že se banka pokusí platbu zastavit. Bude vás nutit k tomu, abyste tyto investice zatajili před svou bankou, zapřeli pravý důvod transakce a vymysleli jiný a uváděli nepravdivý popis účelu platby (např. dovolená aj.). Cílem je zabránit, aby se bance podařilo podvodnou transakci včas zablokovat a vaše peníze zachránit.

Jak se bránit? 

  • Ověřujte si, s kým komunikujete.
  • S nikým nesdílejte přístupy a hesla ke svému účtu nebo čísla na kartě.
  • Neinstalujte si programy/aplikace na základě telefonního hovoru.
  • Dejte pozor, co a komu potvrzujete.

Zdroj: Česká spořitelna