Dům Chopin otevře své brány

V neděli 12. května se otevřou brány mariánskolázeňského Domu Chopin v rámci Dne otevřených dveří při Zahájení lázeňské sezóny. Slavnostní akce se uskuteční za účasti starosty města Mariánských Lázní Martina Hurajčíka.

Dům Chopin zve veřejnost po nedávné rekonstrukci k prohlídce tohoto významného kulturního centra. Akce začíná slavnostním otevřením v 10:30 hodin, kterého se účastní starosta Mariánských Lázní, Martin Hurajčík a další významní hosté. Po přestřižení pásky bude mít veřejnost v 10:45 možnost zúčastnit se komentované prohlídky s ing. arch. Ludmilou Míkovou, která přiblíží historii a architektonické zajímavosti Domu Chopin.

Dalším bodem programu bude koncert mladých talentovaných klavíristů (Mladí klavíristé v Domě Chopin), kteří zaujmou veřejnost svým uměním. Žáci klavírního oddělení ZUŠ Fryderyka Chopina Mar. Lázně pod vedením Marie Skalkové představí skladby od F. Chopina, B. Smetany, S. Rachmaninova a další. Koncert se uskuteční v hudební síni od 13:30 hodin.

Po celý den budou návštěvníci moci vychutnat občerstvení v podobě lahodné kávy z Kavárny 18g nebo piva Skaut. Pro ty, kteří mají zájem o umění, bude otevřena galerie a konferenční sál, kde se budou moci seznámit s výstavou obrazů od umělců Vojtěcha Dejdara, Ondřeje Pance a Evy Jandejskové, která nese název „Mezi generacemi“. Zajímavá bude jistě i výstava chodské výšivky poskytnutá folklórním souborem Marjánek.

Nově bude rovněž otevřen Památník Fryderyka Chopina, který přibližuje život a dílo slavného hudebního skladatele a jeho pobyt v Mariánských Lázních.

Pro malé návštěvníky jsou připraveny kreativní dílny s Ateliérem Karlín z Plané, kde si budou moci vyrobit krásné dárky ke Dni matek.

Druhá prohlídka Domu Chopin je plánována od 14:15, následovaná koncertem jazzové kapely Jazz Cakes v čele se zpěvačkou Lucií Víškovou od 15:00.

Po celý den mohou návštěvníci procházet areálem za pomoci mobilní aplikace s audio průvodcem, který si zdarma stáhnou za pomoci QR kódů, umístěných po budově.

Infocentrum ML