Celníci kontrolují také nedoplatky, mají pravomoc zajistit i registrační značku vozidla

Celníci v terénu kontrolují také nedoplatky, mají pravomoc zajistit i registrační značku vozidla. V minulých dnech prováděli příslušníci mobilního dohledu CÚ pro Karlovarský kraj kontrolní činnost ve svém regionu.

Ilustrační foto

 „Při této činnosti byl kontrolován subjekt evidovaný v centrální evidenci přeplatků a nedoplatku (CEPAN) a byla zjištěna dlužná částka převyšující 62 tisíc korun, (z toho na uložených pokutách za dopravní přestupky 58 000,– korun),“ informovala tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková. „Vzhledem k tomu, že subjekt odmítl dlužnou částku uhradit, bylo přistoupeno k zadržení registrační značky vozidla. Řidič vozidla měl navíc platný zákaz řízení a blokaci řidičských oprávnění všech skupin. Případ celníci předali PČR,“ uvedla.

Od ledna loňského roku, v rámci nové kompetence, pokud celníci při kontrole zjistí, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil splatnou, pravomocně uloženou pokutu za dopravní delikty, mohou požadovat na místě kontroly její uhrazení. V případě, že pokuta nebude na místě uhrazena, mají celníci pravomoc zadržet registrační značky vozidla, nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. „botičkou“.

„Za období od začátku letošního roku do poloviny července provedly hlídky karlovarských celníků zadržení registrační značky vozidla v devíti případech. V evidenci CEPAN subjekty dlužily téměř 190 tisíc korun, z toho 137 tisíc korun za uložené pokuty za dopravní přestupky,“ sdělila mluvčí.

Ve většině případů dlužníci nedoplatek uznají a uhradí, poté jim je RZ vozidla vrácena. „Při některých kontrolách jsou však řidiči i značně arogantní až agresivní, jako například jeden řidič při lednové kontrole, který neuhradil dlužnou částku převyšující 30 tisíc korun a když bylo přistoupeno k zadržení registrační značky vozidla, úmyslně své vozidlo poškodil,“ doplnila Lenka Havelková.