Muzeum se rozrostlo o unikátní sbírku různých vydání knihy Babičky Boženy Němcové

Františkolázeňské muzeum se rozrostlo o další unikáty. Tentokrát muzeum získalo sbírku různých vydání knihy Babička od Boženy Němcové. Nejstarší knihou je druhé vydání z roku 1862, kterého se však spisovatelka již nedožila. Mezi exponáty nechybí například první ilustrovaná Babička, která potěšila čtenáře již v roce 1890 nebo v braillově písmu pro nevidomé čtenáře. Sbírku muzeum odkoupilo od sběratelky z Plzeňska. V roce 2025 uplyne již  170 let od prvního vydání knihy Babička.

„Na počátku roku oslovila sběratelka starostku Františkových Lázní Mgr. Lenku Průšovou s tím, jestli bychom měli zájem o unikátní sbírku knih Babička od spisovatelky Boženy Němcové“, uvedl ředitel Městského muzea Františkovy Lázně Aleš Česal, s tím, že se poté rozběhla jednání o možné koupi unikátní sbírky. „V pondělí 10. července jsme knihy přivezli do muzea,“ sdělil.

Na otázku, proč vlastně muzeum sbírku knih Boženy Němcové odkoupilo a jaký měla spisovatelka vztah k Františkovým Lázním, odpověděl ředitel: „Božena Němcová přijela do Františkových Lázní 17. července 1846. Město, které jí učarovalo, jí také bylo inspirací k psaní. V několika fejetonech seznámila své čtenáře se zajímavými místy i s lázeňskou společností,“.

V originální sbírce jsou například i takové unikáty jako třeba vydání babičky z roku 1901 s předmluvou Aloise Jiráska nebo třeba s ilustracemi tehdejších významných malířů jako byl Karel Svolinský, Václav Špála nebo i Zdeněk Burian. Nezapomenutelné a malebné jsou ilustrace Adolfa Kašpara. Sbírka je tak v podstatě malou galerií slavných i méně známých českých výtvarníků. Zaujmou také vydání, kde děj doprovázejí fotografie ze stejnojmenného filmu z roku 1940.

Knihy ve sbírce obsahují rozmanitou grafickou úpravu i různé druhy vazeb od papírových lepených, po brožované, vytlačené, vázané v kůži, i spirálové.

„Povedlo se nám zjistit, že Babička byla poměrně brzy, na přelomu 19. a 20. století, zařazena jako doporučená četba pro školáky. Právě pro ty, byla určena i zkrácená verze. Babička se běžně nevydával s obsahem, máme však i taková vydání. Sběratelskou kuriozitou je i miniaturní tzv. kolibří vydání. O její oblibě svědčí to, že je vydávána a čtena dodnes.“ doplnil Aleš Česal.

Pokud by někdo ze čtenářů měl doma zajímavý výtisk knihy Babička, mohl by se ozvat pracovníkům muzea.