Inspektoři varují před zmrazeným kuřecím výrobkem z dovozu. Obsahuje salmonelu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny. Jedná se Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené  s minimální trvanlivostí do 18. 11. 2023 a 03. 02. 2024. Laboratorní rozbor potvrdil v uvedených šaržích potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Foto: SZPI

 Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023, výrobce: Branch „Pererobniy Compleks“ Of Limited Liability Company „Vinnytska Ptahofabryka“ 2B, Khlibozavodska st.,Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast´, 24320, Ukrajine, země původu: Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Nemanická 2180/3, 37010 České Budějovice.

Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 03. 02. 2024, výrobce: Branch ‚Pererobniy Compleks‘ Of Limited Liability Company ‚Vinnytska Ptahofabryka‘ 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts’ka Oblast“, 24320, země původu Ukrajina. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Harrachov 373, 512 46 Harrachov.

„Laboratorní rozbor potvrdil v uvedených šaržích potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza,“ informoval tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Inspektoři SZPI provozovatelům nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ upřesnil s tím, že SZPI aktuálně vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) notifikaci o zjištění uvedených nevyhovujících potravin.

Potravina byla odebrána v rámci plánované mikrobiologické kontroly SZPI. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.