V Pomezí se sešli sousedé z obou stran hranice

V Pomezí nad Ohří se sešli sousedé z obou stran hranice. Na akci, která se uskutečnila v uplynulých dnech, nechyběla tradiční česká i německá hudba. Po několika letech byla v římskokatolickém kostele svatého Jakuba Většího sloužena mše, kterou celebroval chebský farář Libor Buček.

Více fotografií zde

„V rámci Česko – Bavorských týdnů přátelství hostila naše obec přeshraniční setkání,“ za obec Pomezí nad Ohří uvedla Iveta Levová. Pro širokou veřejnost z obou stran hranice byl po celé odpoledne připraven pestrý program. Nechyběly atrakce pro děti, malování na obličej i výtvarné dílny.  Novinkou byl stánek s česko-německou animací, kde si děti mohly osvojit znalost němčiny, nebo se naopak něco přiučit. Nahlédnout do svojí tvorby  nechal přítomné chebský kronikář Jindřich Turek, který na Obecním úřadě vystavoval obrazy, doplnila.

Hudební program zahájila německá pochodová kapela Spielmannszug ze Selbu, kterou vystřídala skupina Švejk Band. V odpoledních hodinách se v kostele rozezněly tóny písní v podání pěveckého sboru Chorus Egrensis.

Do tajů tamní archeologie nechal návštěvníky  nahlédnou Mgr. Michal Beránek z chebského muzea. Svoji práci na akci představila organizace Raná péče Krůček, která poskytuje a propaguje na území Karlovarského regionu soubor služeb a aktivit se zaměřením na pomoc a podporu rodinám a dětem se zdravotním postižením a s ohroženým či rizikovým vývojem.

Více fotografií zde

To však není jediná akce, která se v rámci Česko – Bavorských týdnů přátelství v Pomezí uskutečnila. „Před nedávnem byla uprostřed obce naistalována skulptura s názvem Kaple pro spěchajícího chodce od klatovského výtvarníka Václava Fialy. Slavnostní vernisáž se uskutečnila ve středu 10. května. Socha je součásti německo-českého uměleckého projektu  Spojení – Verbindung, který vyzívá lidi k zapojení  nejen do rozhovorů,“ sdělil pomezský starosta Radek Tlačil.

Ten, kdo minulou akci nestihl, bude mít šanci, ve středu 26. července na Svatojakubské mši, v pátek 28. července na promítání v Letním kině a v sobotu 2. září na Adrenalinovém dni.

Více fotografií zde