V Sokolovské nemocnici mají k dispozici novou zbraň pro boj s inkontinencí

V Sokolově mají k dispozici novou zbraň pro boj s inkontinencí. Přístroj Emsella, který zakoupila tamní nemocnice, využívá elektromagnetické pole k posilování svalů pánevního dna. Jejich ochabnutí je častou příčinou inkontinence a nejčastěji souvisí s prodělaným těhotenstvím, porodem nebo vyšším věkem.

Foto: Nemocnice Sokolov

„Problém inkontinence je, že se o ní téměř nemluví. Lidé se za ni do jisté míry stydí a nevyhledají odbornou pomoc, ačkoliv by jejich obtíže současná medicína mohla vyřešit, nebo minimálně zmírnit,“ upozorňuje Vladimír Velický, primář sokolovské gynekologie, která díky spolupráci s městem Sokolov otevřela v loňské roce první a zatím i jedinou urogynekologickou ambulanci v Karlovarském kraji.

Jeho slova přitom potvrzují i statistiky. Odhaduje se, že až 20 procent žen v České republice trpí stresovou inkontinencí, ale jen pět procent z nich vyhledá lékařskou pomoc. Další tisíce lidí, včetně mužů, se potýkají s urgentní inkontinencí způsobenou například infekcí močových cest, nervovým onemocněním, nebo patologickými změnami. Většina z nich místo návštěvy lékaře ale dá přednost používání nákladných hygienických pomůcek. Mnohdy ale za ně utrácejí zcela zbytečně.

„Řešení jejich problémů často existuje buď ve formě fyzioterapie nebo-li cíleného cvičení svalů pánevního dna, fyzikální terapie například přístrojem Emsella, nebo jejich kombinace. A to hlavně pokud jde o inkontinenci způsobenou ochabováním svalů pánevního dna,“ vysvětluje vrchní fyzioterapeutka sokolovské nemocnice Alena Červenková. Přístroj Emsella využívá technologii vysokovýkonného elektromagnetického pole ke stimulaci hlubokých svalů pánevního dna a obnovení neuromuskulární kontroly. Jeho výhodou navíc je, že umí elektromagnetické pole směrovat přímo do oblasti postižených partií.

„Celkově se aplikuje šest terapií, po kterých ještě několik týdnů tkáň dorůstá a zpevňuje se. Samotný účinek bez doplňkového cvičení přetrvává zhruba rok, ale pokud ho pacient podpoří i dalším posilováním pánevního dna, může být i mnohem delší,“ říká vrchní fyzioterapeutka Nemocnice Sokolov. Výhodou přístroje Emsella je, že je vůči pacientům velmi komfortní a mohou tak ošetření absolvovat v pohodlí a oblečeni v běžném oděvu.

Podmínkou pro aplikaci je předchozí konzultace a doporučení lékaře. Z důvodu fyzikálního principu přístroje Emsella je jeho použití vyloučeno pro pacienty s kardiostimulátory, dávkovači léků a další tělní elektronikou, kterou by mohlo ovlivnit elektromagnetické pole. Další kontraindikací pak jsou onkologická onemocnění.

„V současné době jsme již na tomto přístroji ošetřili prvních několik desítek pacientů, převážně žen. A ve všech případech se nám potvrdilo významné snížení úniku moči a tím pádem i zlepšení kvality jejich života,“ uzavírá Alena Červenková. Tam, kde proběhla následná sonografická vyšetření je navíc i touto cestou potvrzené viditelné posílení svalů pánevního dna. Tato metoda je navíc dobrou přípravou i na následné operační řešení u závažnějších případů inkontinence.

Přístroj Emsella přímo navazuje na urogynekologickou ambulanci Nemocnice Sokolov. Ta byla ve spolupráci s městem Sokolov otevřena v nemocnici v závěru roku 2021. V roce 2022 zde bylo nověvyšetřeno 175 pacientek, z toho plných 110 právě kvůli obtížím s únikem moči. Ve stejném období zde proběhlo i 42 antiinkontinenčních operací s využitím tahuprosté pásky TVT nebo periuretrálních implantátů.

Stresová inkontinence: Samovolný únik moči, který v České republice postihuje až 450 tisíc žen a řádově desítky tisíc mužů. Nejčastěji k němu dochází při zvýšeném tlaku v břišní dutině, například při fyzické námaze, chůzi po schodech, ale třeba i při smíchu, nebo kašli. Příčinou je oslabený uzávěr močového měchýře. Rizikovou skupinou jsou obézní ženy, nebo ženy po těžkých i vícečetných porodech. U žen v přechodu pak může být příčinou i nedostatek ženských pohlavních hormonů.

Vzhledem k tomu, že jde o fyzický problém, ve většině případů je možné jeho řešení právě posilováním svalů pánevního dna, včetně svěračů a zpevněním břišní stěny. Vedle specializovaných cvičení je v současné době stále častěji využívána právě i terapie formou elektromagnetického pole.

Zdroj: Nemocnice Sokolov