Areál klimentovských kasáren opět ožije akcí Mezi nebem a zemí

Poslední červnovou sobotu se v Klimetově uskuteční již tradiční akce s názvem Mezi nebem a zemí. Na návštěvníky i tentokrát čeká pořádná dávka zábavy, poučení, soutěží a adrenalinu. Chybět nebudou ukázky hasičské, policejní a záchranářské práce. Ani letos nepřijdou návštěvníci o svezení ve vojenském vozidle, tentokrát to bude finské SISU NA140. Největším překvapením letošní akce bude přílet sedmnáct metrů dlouhého armádního vrtulníku MI-24, kterému se přezdívá létající pevnost.

„Vyrazte s námi v soboru 24. června zase někam Mezi Nebe a Zem, kde Vám zábavnou formou prezentací a ukázek opět představíme činnost jednotek IZS, naší armádu a pár neziskovek “ uvedl jeden z organizátorů Miroslav Kurák. „K vidění bude od 13 hodin například práce profesionálních i dobrovolných hasičů, záchranářů, spolků pracujících s mládeží a zabývajících se volnočasovými aktivitami i poskytování první pomoci a přijede i kompletní BESIP Team“ doplnil s tím, že největším lákadlem letošního ročníku, bude přílet vojenského vrtulníku Mi24. „Sice už nám armáda několikrát změnila čas příletu, ale tomu se umíme přizpůsobit a návštěvníci nám to určitě odpustí. Prozatím by vrtulník měl přiletět někdy mezi 14:30 – 15:00. Hlavně všichni držte palce, ať vyjde počasí, protože to je jediný faktor, který by mohl přílet vrtulníku ovlivnit,“ sdělil.

Plochá dráha žila akcí Mezi nebem a zemí

Akci si každoročně nenechají ujít návštěvníci nejen z celého regionu. Původní myšlenka organizace Traicont přitom byla  jen zorganizovat pro Základní školu ve Velké Hleďsebi zábavné odpoledne pro děti. Narychlo uspořádaná veřejná akce s podporou místního oddělení policie a hasičů ale už tehdy přilákala přibližně 800 až 1000 návštěvníků. „Reakce byly velmi pozitivní, což bylo motorem pro zorganizování dalšího ročníku. A to už s ideou, že by z tohoto projektu mohla být tradiční akce, která v tomto regionu nemá obdobu. Do dnešních rozměrů se pak akce Mezi nebem a zemí dostala skoro sama díky medializaci nejen v regionálních médiích a také díky přibývajícími zkušenostmi a našimi kontakty s policií, hasiči nebo armádou. U hasičů máme kamarády, u policie jeden z nás stále pracuje a já jsem bývalý voják, takže dát dohromady všechny složky IZS a armádu pro nás není až takový problém, jak by se zdálo,“ zavzpomínal Miroslav Kurák.

 

Program:

13:15  – Slaňování / HZS Cheb

14:00 – Použití Kobry / HZS Cheb

14:45 – Přílet vrtulníku Mi24 / AČR

15:30 – Vězeňská služba H.Slavkov

16:30 – Dynamická ukázka / PČR

16:15 – Odlet vrtulníku Mi24 / AČR

17:00 – Požár / SDH Velká Hleď’sebe

Pozn. Přílet a odlet vrtulníku Mi24 je pouze orientační, časy jednotlivých ukázek mohou být operativně změněny.