V rámci Evropského dne melanomu si můžete nechat v sokolovské nemocnici zdarma vyšetřit pigmentové změny na kůži

Máte rádi slunce, ale je pro vás důležité i zdraví pokožky? Tak právě pro vás připravila Nemocnice Sokolov speciální preventivní akci. Již tuto středu, 24. května, si v rámci Evropského dne melanomu můžete nechat zdarma a bez nutnosti objednání vyšetřit pigmentové změny na kůži. A proč byste to měli udělat? Protože z nich může vzniknout melanom. Tedy jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec.

Ilustrační foto Pixabay

Nádorová onemocnění kůže, lidově označované i jako rakovina kůže, přitom nejsou tak ojedinělá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Potvrzuje to i Helena Němcová, primářka Dermatologického oddělení Nemocnice Sokolov. „Jen v naší ambulanci ročně zachytíme až dvě desítky nádorů. A jak stárne populace, jejich výskyt se postupně zvyšuje,“ vysvětluje Němcová.

V Sokolově odhalí nejčastěji basaliomy a dlaždicové karcinomy, což jsou méně agresivní formy onemocnění. Výjimkou ale není ani melanom. Třeba jen loni při Evropském dni melanomu v Sokolově zachytili během jediného dne hned tři basaliomy a právě dva melanomy. Ty jsou sice méně běžné, ale zároveň jsou příčinou největšího počtu úmrtí na tato nádorová onemocnění. Prevence je přitom relativně jednoduchá.

„Nekontrolovatelný růst pigmentových buněk, může mít více příčin. Tou nejčastější je ale dlouhodobé vystavování kůže ultrafialovému záření v podobě slunečního svitu nebo v soláriích,“ říká sokolovská lékařka s tím, že vědecké studie dokládají nárůst rizika onemocnění při intenzivním využívání solárií až o desítky procent. „Pokud se nádor zachytí včas, je šance na záchranu pacienta poměrně vysoká. Jedinou účinnou léčbou je ale zatím jen chirurgické odstranění nádoru ještě před tím, než dosáhne tloušťky přes jeden milimetr. I proto jsou tak důležité preventivní prohlídky,“ upozorňuje primářka Němcová.

A kdo je rizikovou skupinou? Především lidé, kteří se intenzivně opalují, nebo senioři, u kterých převládají faktory související se stárnutím. Ti všichni by měli věnovat zvýšenou pozornost změnám na své pokožce. V případě výskytu atypických pigmentových skvrn, nebo naopak změn tvaru a velikosti skvrn stávajících, by měli zpozornět a případně vyhledat odbornou pomoc.

„Není třeba se ničeho obávat, vyšetření je rychlé a bezbolestné. Vyšetřuje se pohledem a pak ručním dermatoskopem. Rizikové névy nebo pacienti po melanomech jsou vyšetřování digitálním dermatoskopem a celé vyšetření nezabere víc, než několik minut,“ popisuje preventivní prohlídku primářka sokolovské dermatologie, která doporučuje kontroly a vyšetřování kůže u lidí s mnohočetnými pigmentovými projevy na kůži jednou ročně, u ostatních lidí pak jednou za dva roky.

Pokud tedy máte 24. května 2023 čas, rozhodně neváhejte a přijďte do Nemocnice Sokolov. Stačí se nahlásit v časech mezi 7:30 – 12:00 a 13:00 – 15:00 hod.na recepci v pavilonu E a následně zamířit do ambulance v prvním patře. Kontrola znamének v rámci Evropského dne melanomu probíhá v Sokolově už 17 let a každý rok během jediného dne vyšetří až stovku lidí z celého Karlovarského kraje. A letos mezi nimi můžete být i vy. Udělejte něco pro prevenci. Přijďte na Evropský den melanomu do Nemocnice Sokolov.

Zdroj: Sokolovská nemocnice