Na historických snímcích ožily osudy slavných návštěvníků Františkových Lázní

Výstava ve františkolázeňském muzeu zachycuje na dosud nepublikovaných fotografiích významné návštěvníky a události ve 20. 30. letech 20. století. Zájemci tak mohou zhlédnout snímky významných osobností jako například umělce, herce, politiky, sportovce i vědce meziválečného období. Slavnostní vernisáž, která se uskutečnila v předvečer zahájení již 230. lázeňské sezóny, byla zahájena za přítomnosti starostky Františkových Lázní Lenky Průšové, v pátek 19. května. Součástí akce byl také křest a slavnostní představení knihy Slavná lázeňská města Evropy od historika a památkáře Lubomíra Zemana.

„Výstava dosud neznámých fotografií zachycuje významné návštěvníky a události ve 20. 30. letech 20. století,“ uvedl ředitel Městského muzea ve Františkových Lázních Aleš Česal. „Najdeme na nich herce ještě z éry němého filmu, vědce, sportovce, politiky i další celebrity a společenskou smetánku. Z událostí pak určitě zaujme slavnost lidových krojů, tradiční svěcení pramenů, výstava psů nebo lékařské konference a kongresy. Fotografie dokumentují tzv. zlatou éru Františkových Lázní ohraničenou dvěma strašlivými válkami. Co fotografie, to zajímavý, dramatický a často i tragický osud,“ doplnil.

Vzhledem k tomu, že se slavnostní zahájení výstavy uskutečnilo v předvečer zahájení lázeňské sezóny, přítomné potěšily také archivní fotografie z roku 1935, kdy proběhlo tradiční žehnání pramenů, ale také, jak bylo tehdy zvykem, velmistr Vlasák požehnal i automobilům místního motoristického klubu.

Ze známějším osobností, které fotografie zachycují zmiňme ministra zahraničí a pozdějšího prezidenta ČSR Edvarda Beneše, Lídu Baarovou, či Rolfa Wanku. „K výstavě byl vydán i unikátní katalog, který zachycuje celou výstavu, plus řadu bonusů, které se na výstavu nevešly. Součástí večera bylo i slavnostní představení výpravné publikace Slavná lázeňská města Evropy, kterou představil autor, památkář a historik Lubomír Zeman. Vernisáž zaujala nejen obyvatele Františkových Lázní, ale i jejich návštěvníky, kterých přišla bezmála stovka,“ doplnil ředitel.