Mariánské Lázně ožijí filmovým festivalem. Tentokrát na téma Nic jsi neviděl

Již 8. ročník Mezinárodního festivalu, který je  věnován experimentálním a nezávislým filmům Marienbad se uskuteční v termínu od 13. do 16. července v centru Mariánských Lázní. Mezinárodní porota opět udělí ocenění v oblasti experimentálního filmu a nově audiovizuální esejistiky. Tentokrát ožije festivalovým děním také centrum města.

Foto z loňského ročníku festivalu

“Nic jsi neviděl” tak zní téma letošního ročníku. Festival se zaměří na zásadní lidský smysl: zrak doslovně i metaforicky. Co znamená skutečně vidět? Můžeme vidění reality nebo i filmovou zkušenost vůbec zprostředkovat? Jaké jsou limity mediované zkušenosti a jakou roli v kolektivní paměti může mít film?

“Tematický rámec programu tento rok definuje film Hirošima, má láska z roku 1959, který bude uveden v nově restaurované verzi jako součást dlouholeté retrospektivy režiséra Alaina Resnaise,” prozradil programový ředitel Tomáš Vobořil.

Foto z loňského ročníku festivalu

Mariánské Lázně nedávno zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO letos celé ožijí festivalovým děním, protože program se rozroste do centra města a kromě areálu Lesního mlýna – Donbas se navrátí také do Městského divadla Mariánské Lázně, Městského muzea a na Hlavní kolonádu.

“Největší novinkou je, že se Marienbad navrací k formátu soutěže a zakládá rovnou dvě soutěžní sekce. Forum Marienbad: Hlavní soutěž zaměřující se na filmy experimentální povahy a Forum Marienbad: Audiovizuální eseje, sekci jejímž cílem je prezentace videografických filmových studií a podpora audiovizuálních esejistů,” potvrdila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Sekce Výběr, dramaturgická páteř festivalu, uvede již tradičně hosty z různých kontextů filmového experimentu formou masterclass, retrospektiv a site-specific projektů. Sekce Vzory představí výběr celovečerních filmů z historie i současnosti od etablovaných filmařů, které vnáší experiment do mainstreamu umělecké kinematografie.

Filmový program se volně prolíná s hudebními projekty v sekci Dojetí. Hranice mezi audiovizuálními performancemi a koncerty jsou každým rokem tenčí. V rámci něj vystoupí několik umělců, kteří experimentují se zvukem nebo kombinují rovnoměrně hudbu s projekcemi.

Festivalové abonmá zahrnující kompletní filmový i hudební program lze zakoupit na goout.net v 1.vlně do 14. května za 450 Kč (se studentskou slevou za 350 Kč).

Zdroj: Marienbad Flm Festival