Vydejte se na pochod májovým Chebskem

Pětadvacátý ročník pochodu Májovým Chebskem se uskuteční o víkendu 5. až 7. května. Zázemí pochodu, tedy start, cíl a posezení, bude i v tomto roce v budově Integrované střední školy Cheb v Komenského ulici č. 29.

Ilustrační foto Pixabay

Přesně před čtvrt stoletím založili členové Klubu českých turistů, odboru Union Cheb tradici nového dálkového pochodu pro pěší a cyklisty, který nazvali podle jarního období, ve kterém se měl konat, a podle oblasti, se kterou chtěli turisty seznamovat. Když se zakladatelé pochodu Jan Šafář, Werner Friedrich, Vít Lodr a Karel Bečvář zamýšleli nad tím, kdy nový pochod uspořádat, zařadili ho jako víkendový do první poloviny května. Byl to přirozený protipól zavedené akce Hraničářská 30, která se koná už od roku 1983 v září.

Pro koho je pochod určen a jak se k němu může registrovat? Na naši akci chceme vedle aktivních turistů pozvat i studenty, rodiče s dětmi či seniory, zkrátka všechny kamarády pohybu v přírodě. Na výběr jsou jak trasy krátké, které zdolají i rodiče s velmi malými dětmi, tak trasy střední a dlouhé. Rozpětí je od 5 do 50 km. Vedle nich nabízíme doporučené trasy pro cyklisty v rozmezí 30 až 110 km. Účastníci se mohou zapisovat na startu ve všechny pochodové dny, tedy od pátku do neděle. Páteční start je vymezen na 17. až 19. hodinu s nabídkou pěších tras v délce 5 a 10 km. Sobotní účastníci si budou muset přivstat a odstartovat v čase od 6.30 do 9 hodin, pokud půjdou trasy delší než 20 km. U kratších tras pro ně bude start otevřen až do 11. hodiny. Cyklisté musí čas zvolit podle zvolené vzdálenosti. Nedělní pochodníci mohou startovat opět od 6.30 do 9 hodin a čekají je pěší trasy od 5 do 50 km a cyklotrasy od 30 do 60 km. Každý z účastníků pochodu si může trasu a její délku přizpůsobit. Sobotní část pochodu je navíc zařazena do cyklu World Walking Day (Světový den chůze). Tento den je svátkem všech turistů z celého světa. Chebský pochod je jediným v České republice, začleněným do tohoto cyklu.

Kolik to celé bude turistu stát? Startovné je nastaveno na 15 až 40 Kč podle zvolené délky trasy. V ceně je popis trasy, pamětní list, magnetka s turistickým motivem a u dlouhých tras také odznak akce. Ten si mohou na místě dokoupit i absolventi krátkých tras. V nabídce suvenýrů bude výběr vizitek do turistických deníků, pamětních butonů v podobě odznaku a otvíráku a výběr magnetek z předchozích let. Na vybrané trase bude zajištěno občerstvení, stejně jako na startu a v cíli v budově školy.

Text: Pavel Sýkora