Speed Marathon: Policisté zkontrolovali 307 aut, zjistili 160 dopravních přestupků

Speed Marathon: Policisté zkontrolovali při dopravně bezpečnostní akci, která se uskutečnila v pátek 21. května, 307 aut, zjistili 160 dopravních přestupků. Nejvyšší povolenou rychlost překročilo celkem 128 řidičů. Mezi další zjištěné přestupky patřilo i nepoužití bezpečnostního pásu, nevyhovující technický stav nebo držení mobilního zařízení při jízdě. Přestupek uložením pokuty příkazem na místě vyřešili policisté v 146 případech, 14 porušení policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Hlavním cílem akce bylo upozornit na rizika, která nedodržování rychlosti přináší. Tento přestupek patří mezi druhou nejčastější příčinu dopravních nehod v Karlovarském kraji.

Foto: Policie ČR

„V pátek dne 21. května 2023 proběhla na území Karlovarského kraje celoevropská dopravně bezpečnostní akce pořádaná organizací ROADPOL s názvem SPEED MARATHON,“ informovala policejní mluvčí Soňa Podlahová. „Akce byla zaměřena na kontrolu dodržování stanovených rychlostních limitů, kdy cílem je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích. Do akce byla zapojena také široká veřejnost, která měla možnost policii navrhnout místa k měření rychlosti, jenž považuje za riziková, a to prostřednictvím webového portálu https://www.bezpecnecesty.cz/cz/dopravni-informace-mapy/speedmarathon. Návrhy policisté v Karlovarském kraji vyhodnotili a následně vybrali stanoviště, která jsou pro zastavení a následnou kontrolu bezpečná. Policisté vybrali celkem 58 míst,“ uvedla.

Foto: Policie ČR

„V letošním roce bylo do dopravně bezpečností akce zapojeno téměř tři desítky policistů, kteří měřili rychlost jak stacionárními radary, tak i radary umístěnými ve služebních vozidlech. Během celého dne policisté zkontrolovali celkem 307 vozidel a zjistili 160 přestupků. Přesto, že veřejnost byla předem informována o této akci a také o konkrétních stanovištích, překročilo nejvyšší povolenou rychlost celkem 128 řidičů,“ sdělila mluvčí s tím, že mezi další zjištěné přestupky patřilo například nepoužití bezpečnostního pásu, nevyhovující technický stav nebo držení mobilního zařízení při jízdě. Přestupek uložením pokuty příkazem na místě vyřešili policisté v 146 případech, 14 porušení policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Policisté v Karlovarském kraji se budou i nadále věnovat dodržování stanovených rychlostních limitů během výkonu služby, ale i při speciálně vyhlášených akcích.

Foto: Policie ČR