Fichtelberg, Cheb i Františkovy Lázně propojila Brána do nitra země

V rámci dokončeného přeshraničního projektu Brána do nitra země bylo v uplynulých dnech za účasti oficiálních hostů slavnostně otevřeno návštěvnické centrum ve Fichtelbergu. Cílem celého projektu, do kterého byla zapojena města Fichtelberg, Františkovy Lázně a Cheb,  je přiblížení přírody i historie návštěvníkům na obou stranách hranice.

Více fotografií zde

 „Město Fichtelberg je plné historie, a my bychom tuto historii chtěli přiblížit návštěvníkům, aby se o našem regionu dozvěděli mnohem více. Spolupráce s českými partnery byla výtečná, bez této spolupráce bychom tento projekt nemohli nikdy realizovat a těším se na další projekty,“ sdělil starosta města Fichtelberg Sebastian Voit.

Více fotografií zde

„Jsem rád, že se mohu účastnit za Městské muzeum Františkovy Lázně tohoto významného dne, kterým je otevření návštěvnického centra. Zároveň bych chtěl říci, že jsme sice započali projekt Brána do nitra země jako projektoví partneři, ale dnes jsme již přátelé a že doufám, že naše spolupráce bude i nadále pokračovat. A tímto bych rád pozval naše přátelé z Fichtelbergu, obyvatelé města i  školáky do Chebu i k nám do Františkových Lázní,“ uvedl ředitel františkolázeňského muzea Aleš Česal.

Více fotografií zde

V rámci tohoto plánu se v Chebu podařilo upravit  prostor u bývalé plovárny na levém břehu přehrady Skalka kde vznikl Goethův naučný a odpočinkový lesopark. Na německé straně se  podařilo otevřít bývalý železnorudný důl. Františkolázeňští vybudovali nové návštěvnické a badatelské centrum u Národní přírodní rezervaci Soos i štolu, pod vyhaslou sopkou Komorní hůrkou, která by měla být v příštím roce zpřístupněna. Tyto tři lokality jsou propojeny marketingově a především tematickou cestou, která dotčené území propojuje. Cesta začíná ve Fichtelbergu a pokračuje přes Alexandersbad a Hohenberg  do Františkových Lázní, Soosu přes Komorní hůrku a Cheb zpět.

Více fotografií zde

Před závěrem minulého roku se ve Františkových Lázních uskutečnila tisková konference za účasti všech projektových partnerů, kteří prezentovali výstupy projektu, které představí unikátní přírodu i historii na české i bavorské straně. Realizace projektu byla  plně dokončena 31.prosince loňského roku.

Foto ze závěrečné tiskové konference Brána do nitra země – Milan Bož

„V rámci projektu s názvem 3D animace Západočeského lázeňského trojúhelníku,  který vzniká ve spolupráci Geofyzikálního ústavu a Karlovarského kraje, chceme  motivovat lázeňské hosty  nejen ve  Františkových Lázních, aby  poznali  i  tyto  lázně  které jsou zapsány  od roku  2021 do seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO, a  vyrazili i na výlety do  jejich blízkého okolí. Samozřejmě na Komorní hůrku,  Soos, hrad Seeberg nebo na zámek Kynžvart.  Rádi bychom takto  ještě více zviditelnili chebský region a zároveň upozornili na místa, o kterých se moc neví,“ poznamenal Milan Brož. Pozvánku pro ně chytají děti z Geofyzikálního centra při základní škole ve Skalné  ve svých prezentacích s názvem Magická místa Karlovarského kraje – UNESCO,“ v závěrečné prezentaci popsal Milan Brož.