Víkend před Velikonoci se zámek Kynžvart probudí ze zimního spánku

První dubnový víkend přinese zahájení návštěvní sezóny na zámku Kynžvart. Tu okoření vystavení atlasu hvězd Harmonia Macrocosmica z roku 1660 či nedělní předvelikonoční jarmark.

Víkend před Velikonoci se zámek Kynžvart probudí ze zimního spánku a návštěvníci budou opět obdivovat krásy jeho interiérů a vzácných uměleckých děl. Prohlídky budou probíhat ve vypsaných časech a vstupenky bude možné zakoupit i předem online na internetových stránkách zámku Kynžvart.

Pro zpestření prohlídek bude na okruhu Muzeum a kabinet kuriozit dočasně vystaven další z řady zámeckých pokladů a zajímavostí. Tentokrát to bude hvězdný atlas Harmonia Macrocosmica od Andrease Cellaria. Obsahuje otisky měděných desek zachycující soustavy Claudia Ptolemaia, Mikuláše Koperníka a Tycha Brahe a hvězdné mapy klasických a dalších souhvězdí. Pro svůj význam v dějinách nebeské kartografie je Harmonia Macrocosmica považována za jedno z pozoruhodných mistrovských děl zlatého věku nizozemské kartografie, spolu s Theatrum Orbis Terrarum Abrahama Ortelia a Atlas Maior od Johannese Blaeu. Bývá popisován jako nejkrásnější nebeský atlas, jaký byl kdy vydán.

Tento výjimečný atlas se aktuálně navrátil z restaurování a kvůli jeho ochraně bude vystaven rozevřený ve vitríně. Jelikož v nedávné době bylo možné na nočním nebi pozorovat konjunkci planet Jupiter a Venuše, bude otevřen v nádherně ilustrované části, která se zabývá právě planetárními konjunkcemi.

V sobotu i neděli 1. a 2. dubna budou připraveny dětské prohlídky. Začátek prohlídek je v 13.30 a 14.30 hodin.

Jarní atmosféru Předvelikonočního jarmarku přijďte nasát v neděli 2. dubna. Těšit se můžete na pestrou nabídku delikates, nápojů, originálních řemeslných produktů či zboží s velikonoční tématikou. Na své si přijdou i děti, pro něž budou připraveny tvořivé dílničky a dobové atrakce.

300 let staré věžní hodiny budou opět spuštěny a od 1. dubna budou opět odbíjet čas na čestném nádvoří zámku.  V zimních měsících hodiny stojí, aby se nepoškodily, mrazy a střídání teplot kovovým materiálům nesvědčí.

Zdroj: Zámek Kynžvart