Staré ašské nádraží jde k zemi. Nahradí ho moderní stavba

Stará nádražní budova v Aši bude koncem února již minulostí. Místo ní vyroste do konce letošního roku nová moderní stavba. Chybět nebude parkoviště i autobusový terminál. Součástí prací bude renovace zastřešení přilehlého nástupiště, které využívají vlaky ve směru do německého Hofu. Rekonstrukcí projde rovněž přejezd na koleji vedoucí do Hranic v Čechách.

„V Aši pokračuje demolice výpravní budovy hlavního nádraží,“ uvedl tiskový mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Odstranění stavby se předpokládá do konce měsíce února, vybudování nového nádraží, včetně parkoviště a autobusového terminálu (investorem je město Aš), pak do konce tohoto roku,“ sdělil. Jak uvádí investor, kterým je Správa železnic, s.o., zchátralé nádraží v roku 1971 nahradí jednopodlažní novostavba s výrazně menším objemem a v energeticky úsporné standardu.

Jak uvedla na stránkách firma Stavby silnic a železnic, s.o.,  tak novostavba bude oproti stávající výpravní budově posunuta východním směrem, blíže k nástupišti č. 2. Přízemní objekt bude tvořen dvěma výškově i materiálově odlišnými kvádry. Prosklená stěna odbavovací haly bude ve vstupním průčelí olemována portálem z pohledového betonu. Na kvádr haly naváže nižší část s provozními místnostmi, provedená v režném cihelném zdivu.

Studie nového nádraží, archiv města Aš