Horští záchranáři zasahovali ve spolupráci s německými kolegy například u zraněného běžkaře i ztraceného turisty

Horská služba v Krušných horách v minulém týdnu 3x zasahovala ve spolupráci s německou horskou službou Bergwacht. Poprvé to bylo na Klínovci u německého lyžaře se zlomenou čelistí, podruhé při pátrání po ztracením turistovi na lesní cestě poblíž Bublavy a potřetí na Bublavě u zraněného běžkaře.„S německými záchranáři máme vynikající spolupráci a jsme sehraní i díky společným cvičením. Všechny tři zásahy probíhaly rychle a hladce,“ komentoval případy náčelník Horské služby z Krušných hor Miroslav Račko.

Foto: Horská služba

Zlomená spodní čelist, ztracený turista a zraněný běžkař, tři přeshraniční zásahy v Krušných horách

U německého lyžaře, který se zranil při pádu na Lázeňské sjezdovce na Klínovci netrval zásah od příjezdu Horské služby na místo po předání do lékařské péče německým kolegům ani 30 minut. „Jednalo se o zásah, který vzhledem k masivnímu krvácení vyžadoval opravdu velmi rychlé jednání,“ říká zasahující záchranář Jan Šimeček. Hlášení o úrazu dostala Horská služba ve čtvrtek 2.2.2023 dopoledne. Německý 55letý lyžař po pádu na lyžích zůstal ležet v bezvědomí. Duchapřítomní čeští lyžaři, kteří pád viděli, okamžitě zavolali pomoc. „Z prvních informací po telefonu od turistů nebylo zcela jasné, co se stalo. Jasné bylo, že je muž v bezvědomí a že silně krvácí,“ popisuje první zprávy Jan Šimeček z Horské služby. Na místo ihned vyrazili horoslužebníci na sněžném skútru se saněmi. Po prvotním ohledání raněného, který se před příjezdem Horské služby z bezvědomí probral, diagnostikovali záchranáři zlomenou spodní čelist a masivní krvácení z úst. V průběhu zastavování krvácení se spojili s německými kolegy na dispečinku Chemnitz, informovali je o situaci a vzhledem k velké krevní ztrátě se dohodli na transportu do německé nemocnice vrtulníkem.

Další spolupráce proběhla v úterý 24.1.2023, kdy v 17:30 hodin dostala Horská služba v krušnohorské Bublavě na německý pager výzvu o ztraceném pěším turistovi na lesní cestě Schwerdtweg. „Bohužel v této oblasti jsou v okruhu 5 kilometrů tři lesní cesty stejného názvu. Museli jsme samozřejmě prohledat všechny. Po dohodě se němečtí kolegové vydali pátrat na dvě trasy dále od česko-německé hranice a my jsme se na plně vybaveném skútru se saněmi vydali projet třetí cestu nejblíže k nám, která vlastně hranici kopíruje,“ komentuje zásah zasahující záchranář Milan Šulák. Pomoc si nakonec turista zavolal sám. Našli ho záchranáři z německé Bergwacht během cca půl hodiny na jedné z Němci prohledávaných tras.

Třetí případ spolupráce české a německé Horské služby proběhl v sobotu 28.1.2023 na německé běžkařské hřebenovce Kammloipe, napůl cesty mezi Bublavou a Mühleithen. V půl osmé večer přišla výzva o zraněném běžkaři. „Okamžitě jsme se vydali jak my, tak němečtí kolegové na místo. Běžkař měl zlomenou pažní kost a zraněné koleno. Společně jsme raněného běžkaře ošetřili, zafixovali koleno i zlomenou ruku a němečtí kolegové ho na vyhřívaných saních dopravili do Mühleithen, kde už čekala sanitka, která ho odvezla k dalšímu ošetření. My jsme je doprovázeli.“ komentuje zasahující Milan Šulák z Bublavy. „V Krušných horách je přeshraniční spolupráce na velmi vysoké úrovni. Na stanici Bublava máme dokonce německý pager, kdy jsme schopni přijmout i jejich výzvy a pak společně komunikovat o případném nasazení našich kluků. Je to perfektní, vždy si vycházíme vstříc a posouvá to naši spolupráci zase o stupeň výš,“ chválí spolupráci náčelník HS Krušné hory, Miroslav Račko.

Zdroj: Horská služba