Meteorologové varují před silným větrem a tvorbou sněhových jazyků

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem a tvorbou sněhových jazyků. Informace před silným větrem je v platnosti od pondělí 30. ledna 6 hodin do úterý 31. ledna 8 hodin. Čerstvý jihozápadní až západní, postupně až severozápadní vítr bude v nárazech místy dosahovat kolem 20 m/s (70 km/h). Sněhové jazyky se mohou vytvářet v polohách nad 600 metrů od pondělí 30. ledna 12 hodin až do úterý 31. ledna 18 hodin.

Ilustrační foto Pixabay

Hrozí možné poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Při tvorbě sněhových jazyků hrozí zhoršení sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost. Při cestování sledovat dopravní zpravodajství. Na horách dodržovat pokyny Horské služby.