Trhovec měl ve skladu kromě triček i téměř dva kilogramy metamfetaminu

Desítky celníků ze Sekce pátrání a policistů z Národní protidrogové centrály provedly v neděli 15. ledna razii v chebské tržnici Asia Dragon Bazar Svatý Kříž u Chebu. Úspěšně tak zrealizovaly závěrečnou fázi případu, který byl veden celníky z protidrogového oddělení v Plzni pod krycím názvem „KERN“. Trhovec měl ve skladu kromě triček i bezmála dva kilogramy pervitinu. Vzhledem k povaze a místu razie se na zadržení podílela nejen speciální složka celní správy SON, ale i policejní složka URNA a příslušníci Národní protidrogové centrály. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody v délce osm až dvanáct let.

Foto: Generální ředitelství cel

„Pachatele vietnamské státní příslušnosti, drogu a peníze z prodeje zadrželi celníci na místě v okamžiku předání,“ informovala tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. „Téměř dva kilogramy metamfetaminu našli ve skladu a při dalších prohlídkách objevili a zajistili sušinu konopí, finanční hotovost v korunách a eurech. Objeveny byly také skleněné dýmky na pervitin, digitální váhy, značné množství igelitových sáčků a dalších věcí určených k uskladnění, vážení, ředění a balení drog. Jedno motorové vozidlo zajistili jako náhradní hodnotu,“ upřesnila. Za gram drogy pachatel inkasoval 33 EUR. Muž si svými obchody přišel nejméně na tři miliony korun.

Generální ředitelství cel

„V průběhu trestního řízení bylo spoluprací celníků s policejními orgány Spolkové republiky Německo a s policejními orgány Rakouské republiky zjištěno, že zadržený muž několikrát prodal rakouským a německým státním příslušníkům dalších celkem 1,95 kg krystalické látky obsahující metamfetamin, který následně vyvezli z České republiky. Obchody probíhaly v tržnici, kde pachatel provozoval několik stánků s běžným zbožím, zejména s textilem. V průběhu trestního řízení celníci zadokumentovali prodej téměř čtyř kilogramů krystalické látky obsahující metamfetamin, díky čemuž zjistili také prostory, které zadržený muž využíval k uskladnění metamfetaminu. Tam také s ním manipuloval, vážil a balil do připravených igelitových sáčků,“ upřesnila mluvčí s tím, že osobními kontakty si na tržnici vytvořil síť dlouhodobých zákazníků, kteří za ním pravidelně či nepravidelně dojížděli ze zahraničí. Předběžné zkoumání ukázalo, že se jedná o vysoce kvalitní (cca 80%) metamfetamin.

Generální ředitelství cel

Trestní věc byla s návrhem na zahájení trestního stíhání předána Národní protidrogové centrále Policie ČR.

Generální ředitelství cel

Generální ředitelství cel