Buďte ostražití! Falešný bankéř nikdy nespí

Buďte ostražití! Falešný bankéř nikdy nespí. Podvodníci, kteří lidem kradou peníze z jejich bankovních účtů, o sobě dávají neustále vědět novými případy. Přestože policisté, bankovní ústavy, i média před podvodnými praktikami opakovaně varují, stále se najdou lidé, kteří podvodníkům uvěří a přijdou tak často o nemalé částky.

Další z takových příběhů se odehrál v minulých dnech. „Na policisty se obrátila 62letá žena, která tímto způsobem přišla o bezmála 50 tisíc korun. Dotyčné nejprve zavolal muž, který se představil jako pracovník České národní banky a sdělil jí, že její bankovní účet byl právě napaden hackery, kteří chtějí z jejího účtu ukrást peníze. Dále řekl, že ji předá odborníkovi a hovor ukončil,“ informovala policejní mluvčí Miroslava Glogovská s tím, že následovalo několik dalších hovorů s údajným odborníkem z ČNB, který jí zopakoval, že její účet byl skutečně napaden a pokud ihned nepřevede peníze na bezpečnostní účty, tak o ně přijde. Hovor byl opakovaně přerušován, podle muže prý kvůli špatnému signálu. V průběhu telefonické komunikace dotyčný ženu přiměl, aby si do svého mobilu nainstalovala aplikaci AnyDesk, pomocí které jí prý zabezpečí účet.

„Ve skutečnosti se však jedná o software, který umožňuje připojit se na vzdálené zařízení (například počítač nebo mobilní telefon) a ovládat ho. Žena pod tlakem a ze strachu, že přijde o úspory, program tedy nainstalovala a plnila i další telefonické pokyny. Mimo jiné zadávala PIN ke svému bankovnímu účtu, nebo před objektiv telefonu nastavila z obou stran svou platební kartu. Dále na výzvu údajného bankovního „odborníka“ prostřednictvím mobilní aplikace své banky navýšila limit pro platby a postupně zadala tři platby v celkové výši téměř 50 tisíc korun. Když během hovoru vyjádřila pochybnosti, muž ji přesvědčoval, že musí v odesílání peněz pokračovat, aby její účet nebyl v ohrožení. Pro její ujištění prý předal číslo policistovi, který jí vše vysvětlí. Na hovor s údajným policistou však již nedošlo, protože toto volání žena nepřijala. V tu chvíli totiž už tušila, že jde o podvod a zavolala do své banky, aby její účet zablokovali. Převody dalších peněz se tedy již neuskutečnily, avšak neznámý pachatel připravil poškozenou o necelých 50 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí.

Policisté znovu v této souvislosti radí

  • Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu.
  • Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.
  • V žádném případě nesdělujte k vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který vám přišel formou SMS zprávy.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.