Hospic Sv. Jiří v Chebu získal finance na lineární dávkovač léků

Hospic Sv. Jiří v Chebu získal finance na nový lineární dávkovač léků pro těžce nemocné pacienty v domácí péči. Dar obdržel od Nadačního fondu Umění doprovázet, který již šestnáct let patří mezi významné podporovatele hospiců a paliativní péče v ČR.

„K tomu, abychom byli schopni zajistit důstojný odchod nevyléčitelně nemocných v domácím prostředí, potřebujeme nutně přístroje a zdravotnické pomůcky, bez nichž by nebylo možné kvalitní paliativní péči prostřednictvím mobilní hospicové služby poskytovat,“ říká ředitelka domácího hospice Alena Votavová. „Jedním z těchto přístrojů je i výše zmíněný lineární dávkovač léků, který využíváme téměř v každé rodině, kde jako kompletní paliativní tým působíme. Jedná se o přístroj, který slouží k přesnému a kontinuálnímu podávání léků a umožňuje tak pacientům trpícím bolestí zůstat doma ve svém prostředí až do konce života,“ vysvětluje ředitelka.

Jedním z projektů NF Umění doprovázet je projekt Přístroje a zdravotnické pomůcky. „Tímto projektem pomáháme hospicům získávat přístroje a zdravotnické pomůcky, které velkou měrou pomáhají odstranit nejen bolest, ale i další symptomy závěrečných stadií těžkých onemocnění“, říká Hana Haráková, zakladatelka a předsedkyně správní rady nadačního fondu. „Snažíme se získávat finanční prostředky jak pro již fungující hospice, tak pro ty nově vznikající a od roku 2011 jsme svoji pomoc rozšířili i na domácí hospicovou péči, která umožňuje nemocnému prožít poslední dny svého života v domácím prostředí, mezi svými nejbližšími,“ dodává zakladatelka fondu.

Hospic Sv. Jiří je obecně prospěšná společnost, která od roku 2014 poskytuje služby nevyléčitelně nemocným v Karlovarském kraji, v bývalém okrese Cheb, Mariánské Lázně, Aš a také na Sokolovsku. Nabízí zdravotní, psychickou, sociální i duchovní péči a podporu lidem, kteří si přejí zemřít doma v kruhu svých nejbližších. Více na www.hospiccheb.cz.

Nadační fond Umění doprovázet byl založen v červenci roku 2006 a v průběhu svého trvání poskytl českým hospicům více než 5,7 milionu korun. Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců provozuje fond také poradenskou linku pro těžce nemocné, jejich rodiny a blízké a půjčovnu kompenzačních pomůcek (více na www.umenidoprovazet.cz). Od roku 2009 je členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců, v roce 2012 získal jako jeden z prvních nadačních fondů v ČR „Známku kvality“ udělenou Fórem dárců.