Na cizí doklady si zakládala účty a brala úvěry

Až na pět let by mohla jít do vězení dvaatřicetiletá žena. která si na cizí doklady zakládala účty a brala úvěry. Svým jednáním měla způsobit celkovou škodu přibližně 116 tisíc korun.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaatřicetileté ženy z Karlovarska, kterou obvinili ze spáchání přečinů úvěrového podvodu a poškození cizích práv. 

Obviněná žena měla v listopadu roku 2020 v jednom z ubytovacích zařízeních v Karlových Varech své známé vypůjčit mobilní telefon. „Ta si do něj měla vyfotit občanský průkaz a cestovní pas pro svou potřebu, ovšem po využití tyto osobní doklady ze zapůjčeného telefonu nevymazala,“ uvedl policejní mluvčí Jan Bílek. „A toho měla obviněná dvaatřicetiletá žena následně zneužít. Z pořízených fotografií získala osobní údaje své známé. Na ty poté založila nejméně jedenáct běžných a spořících účtů u různých bankovních společností na jméno poškozené ženy. Poté měla účty používat pro svou vlastní potřebu,“ sdělil.

Ve druhé polovině prosince loňského roku měl k obviněné ženě domů dorazit její známý, který se přišel zeptat, zda nepotřebuje něco koupit, přičemž si měl svou bundu s peněženkou odložit do jedné z místností. „při této příležitosti se měla žena dostat k dokladům muže a opět z nich získat osobní údaje. Následně měla přes internet založit na jméno svého známého běžný i spořící účet. Na Štědrý den loňského roku měla pod identitou muže na založené účty uzavřít úvěrovou smlouvu. V dalších dnech tak měla jednat znovu a na jméno muže uzavřít ještě několik dalších úvěrů u různých bankovních společností. Finanční prostředky měla žena vždy použít pro svou potřeb,“ upřesnil mluvčí s tím, že, na konci prosince loňského roku se měla žena pokusit uzavřít další úvěrovou smlouvu na poškozeného muže. Ze strany poskytovatele ale byla žádost zamítnuta pro podezření, že předložený bankovní výpis je falzifikát.