Takové množství čertů a andělů kolonáda nepamatuje

Na tři desítky andělů a čertů byly k vidění na zaplněné mariánskolázeňské kolonádě. Nechyběl ani Lucifer, který přinesl část svého pokladu, o který se podělil s dětmi. Taková byla Mikulášská slavnost, která se uskutečnila v sobotu 3. prosince. Ač šlo o první ročník, měl velký úspěch. A organizátor Tomáš Richter slíbil, že akci příští rok zopakuje, když to situace dovolí.

Nástup čertů, čertic i andělů byl velkolepý. Společně nacvičená choreografie  nenechala nikoho na pochybách, že je akce profesionálně připravená. „Když jsem tuto krásnou akci připravoval, měl jsem obrovský strach, aby hlavní aktéři, tedy děti, neměly zklamané oči, to se naštěstí nestalo,“ uvedl pořadatel adventních trhů Tomáš Richter. Vhledem k tomu, že přibližně šedesát účinkujících bylo z různých míst Karlovarského kraje (z Mariánských Lázní, Karlových Varů, Slavkova, Bochova, Žlutic, Toužimi, Brtě i Otročína), neprobíhaly zkoušky choreografie jednoduše, Lenka Molnárová jezdila za účinkujícími na pět míst regionu. Také se bez nároku na jakoukoliv odměnu postarala o kostýmy, na které nakoupila látku a ušila je. Odměnou pro ni byly rozzářené dětské oči. Díky s spolupráci s lázněmi Ensana mohla generálka proběhnout v mariánskolázeňském hotelu Labe. Kromě toho přichystali pro účinkující výborné občerstvení. Jednoduchý nebyl ani výběr hudby, kterého se zhostil organizátor akce Tomáš Richter.

Připraveno bylo také na tři tisíce malých balíčků pro všechny děti, které se přišly na akci podívat. Přichystány byly také větší balíčky, které mohli rodiče dětem s předstihem koupit. Vzhledem k nelehké aktuální ekonomické situaci oslovil mariánskolázeňský podnikatel Milan Uxa obyvatele města k pomoci těm, kteří by si tohle překvapení pro své potomky nemohli dovolit. „Vím, že pro některé maminky to v dnešní ekonomicky těžké době může být hodně peněz a proto zaplatím deseti dětem takovýto balíček,“ uvedl ve zprávě na sociální síti. Během chvilky se k němu přidali nejen místní podnikatelé, ale i obyvatelé města.

„Velký dík patří, všem, kteří se zúčastnili a podpořili tak úžasnou akci pro obyvatele Mariánských Lázních. Rád bych poděkoval všem, kteří se akci podíleli. Janu Budkovi za krásné trůny, jejich převoz i za sponzorský dar, Radku Dymáčkovi. Ve stánku Mikulášova kancelář – příjem listů hříchů doslova excelovali Andrea Vnoučková a Dušan Drexler, kteří rozebírali s dětmi jejich hříchy napsané na listech. Davidu Petříkovi za perfektní moderování akce i to, že vystupoval bez nároku na honorář a slib, že příští rok opět vystoupí. Za mixážním pultem a následně DJ dětské diskotéky byl Ladislav Karlíček, o zvuk se staral Jiří Frank ze společnosti JIROZ. Co se týká balíčku, těch symbolických dárků rozdalo se přibližně 600, velký dík patří všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na balení těchto symbolických dárků – od maminek na mateřských dovolených až po žáky základní školy v Ušovicích. Tato akce by se nemohla uskutečnit bez pomoci města Mariánské Lázně, Ensany, Nové Karny. Děkuji také za zdravotní dozor, který zajistila Royal Rangers,  Václavu Nekovářovi, který dělá šéfa trhu a úžasný catering pro všechny vystupující, skvělým pracovníkům z TDS, kteří se postarali o úklid.  Za propagací od výroby plakátu a banerů až po nádhernou lebku na mé vidle pomáhal vytvořit místní úžasný kreativec Jiří Outrata (Efekta),“ informoval Tomáš Richter s tím, že zapojil celou rodinu. „Malého Čertíka dělal můj syn Lukáš a koordinátorkou programu byla moje manželka Jaruška,“ doplnil. „Co se týká slibů dětí u mého trůnu, myslím si, že rodiče byli spokojení minimálně ještě ten večer. Chápu neskutečný strach z vládce pekel Lucifera, protože s těmi rohy mám neskutečných dva a půl metru, oni si nebyli totiž jistí ani dospělí v mé přítomnosti,“ upřesnil se smíchem organizátor.