Rostou! Na výstavě bude i v neděli k vidění bezmála 350 druhů hub

Ani sucho, které dlouho trápilo region, nepokazilo tradiční výstavu hub, která byla zahájena v sobotu 24. září a potrvá až do neděle 25. září v době od 9 do 16 hodin v budově CHKO v Mariánských Lázních. Návštěvníci mohou obdivovat bezmála 350 druhů. Na letošní výstavě je také k vidění několik rarit.

„Letos jsme pro návštěvníky připravili několik překvapení v podobě houbových rarit,“ uvedl mykolog a hlavní sběrač hub na mariánskolázeňskou výstavu Jiří Dubec. „Tou první je šťavnatka holubinková, kterou jsem viděl poprvé v životě. Premiéru má zde na výstavě také pavučinec plyšový, kterého se nám až do teď nepodařil najít,“ upřesnil.

Úplnou novinkou na výstavě jsou lyofilizované houby- sušené mrazem. „Díky tomu můžeme zájemcům ukázat například zimní a jarní houby, které jsme dříve mohli ukázat jen v sušeném stavu. Teď si mohou prohlédnout houbu, která touto technikou nemění tvar ani velikost a barvu, vypadá jako čerstvá,“ doplnil Jiří Dubec.

Na výstavu chodí lidé nejen prohlédnout exponáty, ale také si nechávají určovat druhy, občas přinesou i houbu, kterou jsme nenašli a neřadili jí na výstavu.

 

Video je pořízené před a uvnitř budovy Správy CHKO Slavkovský les.

Autor videa: Dominik Mašek