Úřady lásce dlouho nepřály, trnitou cestu zachytil dokument

Když začali v roce 2010 hrát Zdenka z Aše a Tabiš z Pákistánu počítačovou hru Farmville, ani jeden z nich netušil, že z toho bude velká láska a jejich on-line vztah přeroste v manželství. Aby mohli být spolu, museli překonat spoustu překážek. A to nejen velkou vzdálenost. Lásce nepřály ani úřady. Právě o neuvěřitelné cestě za společným životem vypráví vztahový dokument s názvem Manželství od režisérky Kateřiny Hager a pákistánského dokumentaristy Asada Faruqi. Snímek uvede Česká televize v úterý 20. září na ČT 2 ve 22.10 hodin.

Foto: Archiv Zdenky a Tabiše Karim

Film Manželství popisuje vztah Češky Zdenky a Pákistánce Tabiše, který se zrodil online při hraní počítačové hry „Farmville“. Ti dva spolu nejprve hospodařili na virtuální farmě, jenže vzájemné zalévání cibule a rajčat postupně přerostlo v romanci a nakonec i svatbu. Ale cesta ke společnému bydlení v České republice nebyla jednoduchá. Zdálo se, že získání víza od českých úřadů do České republiky je nedosažitelné. V téhle chvíli příběh zaujal režisérku Kateřinu Hager. „V té době jsme měli nabídky na reportáže o našem vztahu, ale o publicitu jsme moc nestáli,“ uvedla Zdeňka Karim s tím, že když Kateřina zavolala, že by se ráda setkala, svolila. Když přijela, bylo jasné, že do toho půjde. „Rozhodlo nejspíše také její charisma a opravdový lidský zájem,“ doplnila.

Foto: Archiv Zdenky a Tabiše Karim

Film natáčeli čtyři roky, kdy Zdenka bojovala s úřady. Snímek byl ale uveden v době, kdy byl Tabiš už v Česku. „Všichni, kdo na filmu pracovali, byli pro nás úžasnou podporou a dodali nám odvahu se do toho ještě víc `opřít`. Navíc si myslím, že nebyla možnost jiné volby. Měla jsem opustit manžela kvůli úředníkům s předsudky, kteří si užívali svou moc? To přece nikdo neudělá… ,“ uzavřela Zdenka Karim.

Foto: Archiv Zdenky a Tabiše Karim

Film české režisérky Kateřiny Hager a pákistánského dokumentaristy Asada FaruqihoManželství –  zachycuje neobyčejný příběh jednoho manželství, které čelí řadě překážek a předsudků, svérázní protagonisté však řeší své životní peripetie i administrativní nástrahy s odzbrojujícím odhodláním a humorem.