Ani déšť neodradil milovníky vína od návštěvy festivalu na Seebergu

Ani déšť neodradil milovníky vína od návštěvy 7. ročníku Festivalu vína na Seebergu. Návštěvníci se tak mohli od vinařů dozvědět zajímavosti o víně, ale hlavně ochutnat více než stovku vzorků vína. V sobotu 17. září na hrad přijeli prezentovat svoji produkci vinaři z Moravy i Čech a také dovozci vín ze světových vinařských oblastí. Letos nechyběl ani oblíbený burčák. Festival vína přináší vždy i stylovou hudbu, tentokrát  přijela zahrát a zazpívat cimbálovka z Dukát z Kyjova. Tancem potěšila přítomné liberecká taneční skupina Wings.

Více fotografií zde

Pro návštěvníky bylo kromě pestré nabídky vín nachystáno i zajímavé občerstvení. Kromě pestré nabídky sýrů a tradičních langošů, buchet, grilovaného masa a klobás mohli návštěvníci ochutnat také ústřice, sushi, indickou kuchyni a veganské speciality. Přítomní mohli také nahlédnout pod ruce brusiči skla, který nabízel například vyrytí jména na festivalové sklenice.

Více fotografií zde

„Několik stovek návštěvníků, kteří v sobotu navštívili hrad, mohlo ochutnat, ale také si koupit vína tuzemských vinařů a dovozců vín a pochutnat si na netradičních specialitách,“ uvedla kastelánka hradu Hana Cestrová. „Mysleli jsme i na naše nejmenší návštěvníky a připravili pro ně výtvarnou dílničku. Atmosféru akce zmáčené deštěm příjemně podpořila cimbálová kapela Dukát z Kyjova a taneční skupina Wings z Liberce.“ doplnila.

Více fotografií zde

„Výběr byl opravdu rozmanitý, návštěvníci mohli ochutnat vína z ciziny jako třeba z Bulharska nebo Portugalska, ale i z blízké vinice v severních Čechách“ uvedl spolupořadatel akce Jiří Werner. „Nejstarším nabízeným vínem byl Riesling z roku 1974“, doplnil.

Více fotografií zde

Na Festivalu vína starosta Františkových Lázní  předal ocenění za celoživotní práci a reprezentaci města básnířce, spisovatelce a pořadatelce Literárních Františkových Lázní Alence Vávrové. „Básnířka Alenka Vávrová, je něco jako guru co se týká kultury ve Františkových Lázních, navíc oslavila v letošním roce kulaté narozeniny. Myslím si, že je dobré takové lidi, jako je ona, ocenit za celoživotní práci, co se týká kultury, protože naše město je kulturním městem a každý, kdo se na tomhle podílí by měl být oceněný. Rozhodli jsme se, že mimo poděkování, kytičky a dárku, se Alenka Vávrová podepíše i do františkolázeňské knihy cti pro významné osobnosti města,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař.

Více fotografií zde

„I když na Festivalu vína na Seebergu pršelo, zahřálo nás víno, které je mi blízké, vždyť jsem mu věnovala svou knihu Modrý Pierot,“ uvedla Alenka Vávrová. „ To, že jsem byla oceněna za přínos pro město, které miluju a jsem jeho velkou patriotkou, mě zahřálo ještě více než samotné víno,“ doplnila.