V Galerii Goethe jsou vidění Struktury a figury Pavla Mutínského

Měsíc září patří v Galerii Goethe obrazům malíře a grafika Pavla Mutinského. Výstava s názvem „Struktury a figury“ představuje to nejzajímavější z více než čtyřicetileté tvorby plzeňského umělce. Výstavu je možné navštívit do neděle 2. října 2022.

Foto: Archiv galerie

Proč výstava nese zrovna tento dvouslovný název, vysvětluje sám autor: „Na začátku své umělecké kariéry jsem se věnoval spíše strukturální abstrakci. Až později jsem začal směřovat k předmětnému světu a figurální kompozici, zejména tedy k ženským aktům.“ Bilancovat tak dlouhou kariéru není pro Pavla Mutinského snadné. Je si totiž vědom toho, že nestačí díla pouze seřadit do chronologického rámce, ale představit je jako tvůrčí cestu, která vychází z jeho autentických zážitků a představ.

Foto: Archiv galerie

Pavel Mutinský o sobě s oblibou říká, že není jen Plzeňanem, ale z poloviny se cítí být doma v Karlovarském kraji, kde žil a pracoval dlouhá léta jeho otec. Už jako chlapec navštěvoval s otcem výstavy a ateliéry výtvarníků tohoto regionu.

Do Mariánských Lázní jezdíval Pavel Mutinský nejen za uměním, ale třeba i jen tak pobýt a načerpat génia loci. Charismatické lázeňské město si velmi oblíbil pro svou sváteční atmosféru, tolik odlišnou od poněkud pochmurné atmosféry tehdejší průmyslové Plzně. Dodnes se do Mariánských Lázní rád vrací. Jak autor sám řekl: „Tato výstava bude dalším z mých šťastných návratů.“