Preventivní prohlídky v sokolovské nemocnici budou zaměřeny na cukrovku a melanomy

Hned dvě velké preventivní akce pro veřejnost připravuje na konec května Nemocnice Sokolov. Zaměřeny jsou na melanom a cukr. Prohlídky se uskuteční ve středu 25. května od 8:00 do 12:00 a 13:00 až 15:00 hodin. Zájemci si budou moci nechat prověřit mateřská znaménka a další nezvyklé útvary na kůži, zda nejde o maligní melanom. Ten je totiž jednou z nejčastějších příčin úmrtí na nádorová onemocnění.

Ilustrační foto Pxabay

“V obou případech jde o onemocnění, kterým lze snadno předcházet prevencí, zatímco jejich léčba je velmi složitá, nákladná a v krajním případě může skončit i smrtí,” upozorňuje ředitelka nemocnice Jitka Bureš Samáková, podle které může včasný záchyt významně snížit dopady těchto onemocnění na zdraví.

Ilustrační foto Pxabay

“Melanom je způsoben nekontrolovatelným růstem pigmentovaných buněk zvaných melanocyty a jde o sedmý nejzhoubnější nádor v České republice vůbec na který u nás, často zcela zbytečně, umírá ročně až 500 lidí,” upozorňuje MUDr. Helena Němcová, primářka kožního oddělení Nemocnice Sokolov. Proč zbytečně? Protože v případě včasného záchytu je u melanomu vysoká šance na účinnou a úspěšnou léčbu. “Je však nutné chirurgické odstranění primárního nádoru než dosáhne tloušťky přes jeden milimetr. Poté úspěšnost léčby výrazně klesá,” upozorňuje primářka na nutnost včasného odhalení onemocnění a co nejrychlejší zahájení jeho léčby.

Mezi nejrizikovější faktory vzniku kožního melanomu patří nadužívání solárií, které zvyšuje riziko vzniku až o 60 procent, nebo nadměrné slunění bez používání krémů s ochranným faktorem. Mezi nejrizikovější skupiny pak patří takzvané světlé fototypy, nebo senioři u kterých je riziko výrazně vyšší, než u osob mladších 30 let.

V případě účasti na kontrole znamének je nutné se při příchodu nahlásit na centrálním registru nemocnice, není nutné se objednávat předem.

Už o den později, 27. května si může veřejnost v Nemocnici Sokolov nechat změřit glykemii, neboli krevní cukr. Výsledky měření ukazují na koncentraci glukózy v krvi. Zvýšené, nebo naopak velmi nízké hodnoty pak mohou naznačovat řadu onemocnění.

Nejčastěji je v tomto směru skloňován diabetes mellitus, lidově nazývaný cukrovka. Jde o souhrnný název několika onemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi. Podíl diabetiků na celkové populaci České republiky už přesáhl 8,5 %, při tom dalších asi 5 % lidí vůbec neví, že má diabetes a dalších 5 %  má takzvaný prediabetes.

Diabetes je, podle typu, buď geneticky podmíněným nemocněním které se projevuj defektem tvorby inzulinu. Naopak diabetes druhého typu postihuje hlavně starší osoby, velmi často obézní. V poslední době je ale stále častější posun počátků onemocnění do mladšího věku. Je to dáno zejména špatnou životosprávou, nedostatkem pohybu a spánku.

Nesmírně důležitá je včasná diagnostika onemocnění. Mezi základní projevy tohoto onemocnění pak může být například únava, časté a vydatné močení, nebo žízeň a hubnutí. Například při počátečních stádiích diabetu lze dosáhnout významného zlepšení stavu už jen pouhou změnou životosprávy, zejména u diabetu druhého typu. Ještě lepší než včasná diagnostika je prevence. Protože vždy je jednodušší takovému onemocnění předejít, než řešit následnou léčbu.

Měření hladiny krevního cukru bude v nemocnici probíhat 27. května od 7:30 do 11:00.

Na akci měření glykemie není nutné se objednávat a ani se hlásit na centrálním registru. Přijďte rovnou k nám Pavilon C 1. patro – Oddělení klinické biochemie a hematologie.

Vyšetření během obou akcí jsou pro pojištěnce ve veřejném zdravotním systému bezplatná.

Zdroj: Sokolovská nemocnice