Knižní lázně vyhlašují čtenářský pobyt pro veřejnost

Pro zvýšený zájem veřejnosti letos organizátoři rozšiřují o jeden den program Knižních lázní, 3. ročník tak proběhne v Mariánských Lázních od pátku 29. do neděle 31. července. Poprvé bude navíc samotný knižní jarmark i doprovodný program přímo na hlavní kolonádě. Knižní lázně nyní vyhlašují čtenářský lázeňský pobyt určený veřejnosti zdarma. Uzávěrka přihlášek bude 9. června. Ambasadory třídenního knižního festivalu jsou herečka Antonie Formanová a autoři Marek Šindelka a Vojtěch Mašek, jejichž jména jsou spojená s nedávno oceněným snímkem Okupace.

Klára Khine

Čtenářský pobyt pro veřejnost vznikl vloni jako reakce na pandemii a zároveň upozornění pozitivních dopadů četby a času stráveného v klidném kulturním a lázeňském prostředí. Letošní zájemci se mohou přihlásit vyplněním dotazníku na www.kniznilazne.cz, v němž je mimo jiné třeba odpovědět na otázku: Jak se změnil váš život letos po 24. únoru? Uchazečům musí být v době začátku pobytu 18 let. Knižní lázně ve spolupráci s Institutem lázeňství a balneologie a Hvězda Health Spa Hotelem, kde proběhne tento týdenní rezidenční pobyt, podporují nerušenou soustředěnou četbu ve zdravém prostředí. Cílem pobytu je tak přečíst alespoň jednu knihu.

„Stěžejní program Knižních lázní se letos koná na hlavní kolonádě Mariánek, svůj čas s knihou tu stráví i výherce čtenářského pobytu. V lázních tu ostatně pobýval například i slavný Goethe a britský král Eduard VII. kouzlu tohoto města doslova propadl. Věříme, že knihám, čtení a budování kultury duševního zdraví propadnou poslední červencový víkend i návštěvníci našeho knižního festivalu,“ říká organizátorka Klára Khine.

Pozvání do rolí ambasadorů letos přijali autoři Českým lvem aktuálně oceněného scénáře k filmu Okupace, spisovatel a držitel Ceny Jiřího Ortena a dvou cen Magnesia Litera Marek Šindelka a libretista a textař Vojtěch Mašek. První z nich se v rámci speciálního autorského čtení představí v Mariánkách už v červnu, Mašek se zúčastní hlavního červencového programu s úspěšným projektem Recykliteratura, hrou se slovy hledající nové překvapivé souvislosti. Na festivalu vystoupí i třetí ambsadorka a herečka Antonie Formanová, která za svou roli ve filmu Okupace získala Českého lva.

Letošní ročník Knižních lázní zve na jarmark malých nakladatelů a knihkupců, autorská čtení, odborné diskuse, představení současné knižní tvorby, autogramiády, ale i workshopy pro dospělé i děti, koncerty a divadlo. Novinkou v programu je Letní škola psaní, do níž organizátoři vyberou na základě ukázkového textu do pěti normostran zhruba deset začínajících autorek a autorů od 18 do 35 let. Součástí Letní školy psaní budou například workshopy Autorská laboratoř nebo Jak dostat rukopis do nakladatelství. Dílny povedou například básník, autor, překladatel a držitel Ceny Jiřího Ortena i cen Magnesia Litera Radek Malý nebo moderátor pořadu Záložka Jakub Pavlovský. Uzávěrka pro přihlášení do Letní školy psaní je také 9. června. Podrobný program festivalu Knižní lázně bude zveřejněn na začátku července.

Knižní lázně organizuje Klára Khine, která stojí i za tradičním svátkem knihomolů Knihex a provozuje pražské Letní kino Kinská, ve spolupráci se spolkem Švihák. Autory festivalového vizuálu jsou výtvarníci David Černý 85 a Michal Škapa. Více na www.kniznilazne.cz. 

Celý projekt se koná za podpory města Mariánské Lázně a pod záštitou starosty města Mariánské Lázně a hejtmana Karlovarského kraje. Čtenářský pobyt je pořádán ve spolupráci s Ensana Health Spa Hotels a Letní školu psaní organizují Knižní lázně a společnost Mattoni 1873 se značkou Magnesia.

Zdroj: Knižní lázně