V loňském roce ošetřili na očním oddělení sokolovské nemocnice 25 783 pacientů

Cizí předměty v oku a různé typy zánětů dominovaly v uplynulém roce provozu očního oddělení Nemocnice Sokolov. To je jediným lůžkovým zdravotnickým zařízením svého druhu na území Karlovarského kraje, které zároveň provozuje jedinou oční pohotovost v regionu.

Ilustrační foto Pixabay

“Loňský rok byl pro nás poněkud atypický. Celé oddělení bylo několik týdnů uzavřeno a jeho kapacita byla využita pro péči o pacienty s covid. To se samozřejmě odrazilo i v objemu a částečně také ve struktuře výkonů za rok 2021,” bilancuje primář oddělení Andrej Farkaš. V době epidemie poklesl především počet plánovaných výkonů, které bylo možné odložit na, pro pacienty i personál, méně rizikové období.

V uplynulém roce tak bylo na očním oddělení Nemocnice Sokolov hospitalizováno celkově 1200 pacientů. Počet operací dosáhl čísla 1350 a objem katarakt, tedy operací šedého zákalu, činil 820. Celkově pak oddělení v roce 2021 ošetřilo dohromady 25 783 pacientů.

Ilustrační foto Pixabay

“K tomuto číslu je pak nutné připočítat dalších více než 3600 ošetření na pohotovosti oční ambulance Nemocnice Sokolov,” poukazuje primář Farkaš. V průměru tak jen zde lékaři ošetřili 15 pacientů denně. Nejčastěji šlo o cizí předměty v oku, jako jsou třeba kousky kovu odletující při broušení. Dále převažovaly různé druhy zánětů, jako je třeba zánět spojivek, rohovek, duhovky, nebo zrakového nervu. Často přitom šlo, hlavně u úrazů, o poměrně dramatické situace.

“Asi nejzávažnějším případem, se kterým jsme se v loňském roce setkali, bylo devastující poranění hlavy kotoučem okružní pily. Vedle zničujícího a nevratného poškození oka došlo k i rozsáhlé poranění lebky a celý případ jsme museli řešit společně s neurology, stomatochirurgy a dalšími specialisty. Bylo to neskutečně náročné, ale společným úsilím se nakonec podařilo pacienta zachránit a dnes může vést v zásadě plnohodnotný život, což považuji, s ohledem na rozsah zranění, za velký úspěch,” říká Farkaš.

I přes složitou epidemickou situaci pak v loňském roce oční oddělení Nemocnice Sokolov zrekonstruovalo také své operační sály a v nadcházejících měsících se připravuje také na další část postupné obměny technického vybavení.

Zdroj: Sokolovská nemocnice