Seniorům v sokolovské nemocnici pomůže nové vybavení

Šestnáct elektricky polohovatelných lůžek a speciální ošetřovatelský vozík pro magnetickou rezonanci pomáhají nově seniorům v sokolovské nemocnici. Vybavení za rovný milion korun nemocnice uhradila prostřednictvím daru města Sokolov.

Ilustrační foto Pixabay

„Přestože sokolovskou nemocnici provozuje společnost Penta, považujeme ji takříkajíc za svou. To proto, že spolupráce s nemocnicí je dlouhodobě velmi dobrá a jsme rádi, že ji tady máme. Snažíme si vycházet vzájemně vstříc a proto jsme nemocnici rádi podpořili. Zvýší se tak úroveň péče o všechny, kteří služby nemocnice využívají,“ říká k pomoci sokolovská starostka Renata Oulehlová. A že nejde o jednostrannou spolupráci, potvrzuje i ředitelka samotné nemocnice.

“Spolupráce nemocnice a města funguje výborně už roky. Někdy se týká drobností, jindy zcela zásadních projektů, ale vždy má stejný cíl. Zlepšení komfortu a služeb pro pacienty,” říká Jitka Samáková, ředitelka Nemocnice Sokolov. Právě obyvatelé města a jeho okolí jsou nejčastěji klienty tohoto významného zdravotnického zařízení. A tím, jak se v posledních desetiletích prodlužuje věk dožití a průměrný věk obyvatel, mění se i potřeby pacientů nemocnice.

“Senioři mají specifické zdravotní problémy spojené s věkem a jedním z těch hlavních je zhoršená mobilita. To se zdaleka netýká jen schopnosti chůze, ale často i zdánlivě jednoduchých úkonů, jako je sednout si, nebo lehnout v posteli. Stav po prodělaném onemocnění nebo úrazu pak může tato omezení ještě zhoršit,” vysvětluje ředitelka nemocnice proč byl dar využit právě na nákup 16 elektricky polohovatelných lůžek pro oddělení následné péče. Většinu jeho pacientů totiž tvoří právě senioři.

Nová lůžka přitom mohou pacientům výrazně zvýšit komfort, ale také jeho závislost na personálu. Pokud na běžném lůžku pacient potřeboval upravit polohu, musel zavolat sestru, která postel manuálně upravila. “Nyní jsou lůžka vybavená po straně jednoduchým ovladačem, kterým si sami pacienti mohou upravit, zda si chtějí sednou či naopak lehnout, zvednout podhlavník či část pod nohami. Pro hůře mobilní pacienty je výhodou také to, že se celé lůžko dá jednoduše snížit, aby se pohodlně a bezpečně, dostali z lůžka a zpět,” shrnuje výhody Samáková.