Jídlo pomůže udělat potřebným hezčí svátky. V sobotu startuje potravinová sbírka

První prosincový víkend, tedy 4. a 5. 12 prosince, organizuje Albert ve všech svých obchodech potravinovou sbírku. Zapojit se a pomoct udělat potřebným hezčí svátky můžou všichni zákazníci. Albert již v průběhu listopadu daroval rodičům samoživitelům, dětem v domovech, seniorům či rodinám v nouzi milion porcí čerstvých a trvanlivých potravin.

„Rozhodli jsme se neskončit u darování milionu porcí potravin. Také pro zákazníky jsme připravili možnost darovat v předvánočním čase potraviny pro potřebné. Z celonárodních Sbírek potravin, kterých se účastníme již devátým rokem, totiž víme, že našim zákazníkům není podpora potřebných lhostejná a rádi pomáhají, za což jim patří velké poděkování. Pevně věřím, že mimořádný potravinový dar od nás i našich zákazníků pomůže a ulehčí vánoční období těm, kteří to nejvíce potřebují,“ vysvětluje záměr Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Zapojit se může každý zákazník ve všech více než tří stovkách prodejen Albert. Vítány jsou především trvanlivé nutričně vyvážené potraviny jako sušené ovoce, oříšky, dětské výživy a kaše, čaj a káva, džusy, těstoviny, rýže či mléko. Nakoupené potraviny zákazníci odevzdají za pokladnami.

Darované jídlo poputuje přímo do několika desítek dětských domovů, neziskových organizací či charit, a také do všech potravinových bank, a přes ně pak až k desítkám tisíc potřebných jako jsou maminky samoživitelky, rodiny v krizi či senioři.

Vánoční pečení i ušetřené finance

Dětské domovy použijí dar například ke společnému vaření a pečení cukroví, včetně přípravy vánočního menu, protože ne všechny děti mají to štěstí a mohou trávit Vánoce doma s rodinou. „Z potravin, které vybereme, připravíme sváteční vánoční tabule, děti si vyzkouší vařit podle nových receptů a upéct několik druhů cukroví. K Vánocům dobré jídlo patří! A my bychom si moc přáli, aby to tak bylo i v našem dětském domově,“ říká Zdeňka Slavíková, ředitelka Dětského domova Dubá – Deštná.

Jídelníček v tomto domově už dětem zpestřily i potraviny, které daroval Albert. V domově si ihned všimli, že zásilka je jiná, než běžně z potravinové banky dostávají. „Děti měly největší radost ze šunky, ale samozřejmě nás potěšilo všechno. Je báječné si takto zpestřit jídelní lístek navíc bez investic,“ doplňuje Zdeňka Slavíková. Ušetřené finance mohou pak domovy využít například na zájmové kroužky či prázdninové pobyty.