Lovecká kynologie se po letech vrací do Františkových Lázní

Zásluhou členů Okresního mysliveckého spolku Cheb a Mysliveckého spolku Františkovy Lázně se letos v srpnu po mnoha letech podařilo uspořádat ve Františkových Lázních a v Lipové prestižní všestranné zkoušky loveckých psů. V sobotu 18. září františkolázeňští myslivci chystají další akci, která, veřejnosti představí loveckou kynologii jako součást bohaté kulturní tradice české myslivosti.

Foto: Marie Štréblová

Říká se, že pes je nejlepším přítelem člověka. Pro myslivce však lovecký pes znamená mnohem více. Řádně vycvičený lovecký pes dokáže nejen vyhledávat či nahánět živou zvěř, ale je především nepostradatelným pomocníkem pro přinášení a dohledávání zvěře ulovené nebo raněné. Lovecká upotřebitelnost psů se ze zákona ověřuje prostřednictvím zkoušek, které v Česku organizuje Českomoravská myslivecká jednota a její okresní spolky. Vlastním smyslem zkoušek je, aby vůdce dokázal, že umí řádně vycvičit a ovládat svého psa, kterého pak lze bezpečně využívat při výkonu práva myslivosti. S ohledem na jednotlivá plemena a jejich odlišné vlohy existuje celá řada různých druhů zkoušek.

Foto: Marie Štréblová

K náročnějším a pro svůj rozsah prestižnějším patří všestranné zkoušky, v rámci nichž psi předvádějí práci v lese, na poli i ve vodě. Právě takovéto zkoušky pro ohaře a ostatní větší plemena proběhly na Chebsku ve dnech 14. a 15. srpna 2021 po dlouhých 22 letech.

Foto: Marie Štréblová

Podle předsedkyně kynologické komise OMS Cheb Moniky Hudacké šlo o pořadatelsky náročnou akci: „Průběh zkoušek, kterých se zúčastnilo 18 psů s vůdci z různých částí republiky, zajišťovalo téměř 30 osob.“ Přestože se z valné části jedná o dobrovolníky, představují každé takové zkoušky nemalý finanční výdaj pro okresní myslivecký spolek. „Do budoucna bychom proto rádi navázali spolupráci s obcemi“, dodává Hudacká.

Foto: Marie Štréblová

Další podobnou kynologickou událostí budou podzimní zkoušky ohařů, které proběhnou v sobotu 18. září v 8 hodin v okolí Františkových Lázní. Zkoušky budou zahájeny na střelnici okresního mysliveckého spolku v Dolních Lomanech.

Štěpán Karel Odstrčil