Roadshow 13:MINUT bojuje emocemi proti nepřiměřené rychlosti na silnicích

BESIP a Česká asociace pojišťoven zahajuje netradiční roadshow, které návštěvníkům nabídne takřka autentický prožitek z vážné dopravní nehody. Ve vybraných městech Česka se v průběhu srpna a září v interaktivním stanu lidé přesvědčí, že spěchat se nevyplácí. Expozice bude doplněna i o edukativní část bořící nejčastější mýty o rychlosti a nabídne i osobní zpovědi viníků nehod.

Ilustrační foto: Pixabay

Roadshow 13:MINUT bojuje emocemi proti nepřiměřené rychlosti na silnicích
„Nepřiměřená rychlost je u nás stále nejčastější příčinou smrtelných dopravních nehod. Podle průzkumu 86 % Čechů nerespektuje předepsanou rychlost. Samotná fakta ale jako prevence příliš nepomáhají. Jdeme proto nyní cestou silných emocí. V rámci naší roadshow nabídneme lidem možnost přenést se na místo vážné dopravní nehody a sdílet pocity a myšlenky řidičů, kteří takovou situaci prožili ve skutečnosti,“ vysvětluje Tomáš Neřold, vedoucí BESIP.

Expozice bude průchozí zážitkovou zónou rozdělenou do třech částí. V úvodní návštěvník pomyslně zahájí svou jízdu automobilem, přičemž je vystaven nejrůznějším důvodům, proč spěchat. V další sekci následuje šok v podobě virtuálně simulované dopravní nehody. Poté, co si lidé projdou silným emočním zážitkem, postoupí do interaktivní edukativní zóny, kde se seznámí s osobními příběhy viníků nehod a dalšími důležitými informacemi. Díky připravenému kvízu mohou vyhrát i zajímavé ceny.

„Při honbě za ztracenými minutami na silnicích stále zbytečně umírají lidé. Termíny schůzek, stres v práci nebo jen to, že chceme být doma nebo u svých blízkých o chvilku dřív, nás nutí na to v autě šlápnout. Abychom ušetřili pár minut, riskujeme všechno a téměř nikdo si to neuvědomuje. Kampaní Zpomal, dokud není skutečně pozdě, chceme prostřednictvím silných emocí a výpovědí viníků vážných dopravních nehod docílit toho, aby si řidiči nerozvážnost svého chování uvědomili,“ uvádí Milada Veselá, vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven.

Roadshow je součástí společné kampaně BESIP a České asociace pojišťoven „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“ a navazuje na dokument Víta Klusáka 13 minut, který je součástí této preventivní akce zaměřené proti jízdě nepřiměřenou rychlostí.

Datum Místo konání Název akce, v rámci které bude roadshow
7.8. Most – autodrom Mistrovství světa superbiků
8.8. Most – autodrom
9.8. Liberec – u OC Forum samostatná akce ke kampani „13 minut“
15.8. Kladruby Den s IZS
21.8. Nymburk Lodě na Labi
22.8. Hradec Králové samostatná akce ke kampani „13 minut“
27.8. Zlín Barum Czech Rally
28.8. Olomouc samostatná akce ke kampani „13 minut“
11.9. Havlíčkův Brod MotorSvět 2021
16.9. České Budějovice Den čisté mobility
18.9. Mošnov Dny NATO
19.9. Mošnov
20.9. Hodonín samostatná akce ke kampani „13 minut“
24.9. Výstaviště Holešovice samostatná akce ke kampani „13 minut“
25.9. Výstaviště Holešovice  Den s IZS
3.10. Pardubice Zlatá přilba