Frantík přiznal barvu

Františkovy Lázně spolu s dalšími deseti evropskými lázeňskými městy oslavily o uplynulém víkendu (31. 7. – 1. 8. ) zapsání „Great Spas of Europe“ do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V předvečer oslav proběhla další pro město významná událost. Městské muzeum Františkovy Lázně veřejnosti představilo známou plastiku chlapce s rybou, od 50. let minulého století nazývanou František, v její původní barevnosti. Nová expozice věnovaná autorovi tohoto díla, františkolázeňskému sochaři Adolfu Mayerlovi, plastiku současně poprvé v poválečné historii města prezentuje v dobovém kontextu.

Keramická plastika chlapce s rybou, dnes v expozici Městského muzea Františkovy Lázně, byla roku 1934 umístěna do záhonů u Františkova pramene jako symbol jeho pověstné síly. „Chlapečkův pramen“, jak se Františkovu prameni již v 19. století přezdívalo, prý umí pomoci každé ženě, která si přeje syna. V 50. letech 20. století pak místní fotografové léčivou sílu pramene vztáhli přímo na plastiku chlapce, kterému se od té doby říká „František“.

Kvůli opakovanému poškozování dnes na místě Mayerlovy Plastiky stojí již čtvrtá verze „Františka“. Více než samotné dílo je však podle historika umění a ředitele Galerie výtvarného umění v Chebu Mgr. Marcela Fišera, Ph.D. mnohem zajímavější kult, který se k němu váže. Pro Česko je ojedinělý, neboť lze Františka skutečně vnímat jako obdobu slavného bruselského „Manneken Pis“. Františkovu historii Fišer zpracoval již v roce 2017. Pomoc mu tehdy poskytla františkolázeňská rodačka Dr. Ulrike Zischka z Mnichova, která také během slavnostního večera v muzeu promluvila o svých vzpomínkách na rodinného přítele sochaře Adolfa Mayerla.

Hlavním bodem večera bylo odhalení zrestaurované Mayerlovy keramické plastiky z roku 1934. Restaurátorské práce provedla restaurátorka Městského muzea Františkovy Lázně Mgr. Lucie Kališová. Plastice, která vykazovala známky opakovaného poškození a v 2. polovině 20. století byla opatřena nepůvodním nátěrem imitující bronz, propůjčila původní vzhled. Odhalení díla bylo spojeno s vernisáží nové části stálé expozice muzea, která prezentuje dosud málo známá fakta o životě a působení sochaře Adolfa Mayerla ve Františkových Lázních.

Zdroj: MMFL

Františkolázeňská rodačka Dr. Ulrike Zischka z Mnichova