Obrovský úspěch! České lázně jsou v UNESCO

Už je to jasné! Lázeňský trojúhelník je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Karlovy Vary, Mariánské i Františkovy Lázně se tak zařadily spolu s dalšími *osmi lázeňskými městy mezi nejslavnější  lázeňská města v Evropě. Zpráva byla zveřejněna v sobotu 24. července 2021 na 44. zasedání Výboru pro světové dědictví UNESCO v čínském Fuzhou, letos historicky poprvé v online zasedání.

„Máme obrovskou radost, že se nám po mnoha letech podařilo uspět a Slavné lázně Evropy se tak staly ojedinělým projektem zapsaným na seznam světového dědictví UNESCO. Byla to dlouhá cesta, která započala již v roce 2010, a děkuji všem, kteří se za tu dobu na celém nominačním projektu podíleli,“ sdělila bezprostředně po zveřejnění informace primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Jaký přínos UNESCO podle ní přinese? „Stát se součástí takového dědictví je obrovská přidaná hodnota, silná značka, se kterou lze velmi dobře dále pracovat a která bude mít velký vliv na rozvoj infrastruktury, cestovního ruchu, ale i ekonomiky a zaměstnanosti. Je to ale závazek, který nám  jasně udává, jak máme toto bohatství chránit, aby bylo zachováno pro budoucnost, pro další generace.“

Na první pocity po zveřejnění zápisu jsme se zeptali také františkolázeňského starosty Jana Kuchaře: „Za mne je to velká úleva. U tohoto projektu působím sedm let a mnohdy to opravdu nebylo lehké, jsme totiž nejmenší z celé skupiny a často se tlak těch větších projevoval. Ještě v roce 2016 se např. jednalo o tom, zda Františkovy Lázně mají být součástí této nominace. Ustáli jsme tyto tlaky a během dalších tři let prokázali, že jsme plnohodnotným členem skupiny. Těší mne, že se vše úspěšně dotáhlo až do konce a evropské lázně mají zasloužené světové ocenění,“ řekl. „Od zápisu na seznam světového dědictví očekávám postupný rozvoj zapsaných lázeňských měst, ale také celého regionu. Je to obrovská výzva a příležitost pro podnikatele i obyvatele. Jak se ukázalo i u jiných zapsaných statků, bude nějaký čas trvat, než všichni,  kterých se to týká, tento potenciál využijí. Věřím ale, že se i osvětou povede v co nejkrásnějším čase probudit hrdost lidí na světovou výjimečnost míst, ve kterých žijí. V neposlední řadě také předpokládám, že zápisem bude podpořeno i lázeňství jako takové. Vždyť to je obor, který se naším zápisem na seznam UNESCO dostal.“

O první dojmy se podělil také starosta Mariánských Lázní Martin Kalina: „Prvním pocitem je samozřejmě radost z dobře odvedené práce. Nejen mojí, ale práce desítek, ne-li stovek lidí, kteří na nominaci pracovali. Byl to, atletickou terminologií, neuvěřitelný maraton! Za poslední 4 roky, kdy jsem byl přímým účastníkem procesu, stály všechny přípravy velké množství práce, peněz a konsensů napříč 7 zeměmi a 11 městy z celé Evropy. Upřímně smekám před všemi mými předchůdci a přáteli, kteří pomohli nominaci dotáhnout do zdárného konce,“ uvedl. A co mariánskolázeňský starosta od zápisu města na seznam UNESCO očekává? „Je prověřenou praxí, že po zápisu do UNESCO u komponenty dochází k nárůstu zájmu v oblasti cestovního ruchu. Velkým úkolem pro nás všechny je nastavit marketing a medializaci tak, abychom dali jasně najevo, že tzv „jednodenní turistikou“ nemůže návštěvník plně docenit důvod, proč jsme naši nominaci obhájili. Podstatou lázeňství je dlouhodobé působení léčivých zdrojů na lidský organismus. To je náš společný cíl – podpořit cestovní ruch s důrazem na dlouhodobé pobyty,“ vysvětlil Martin Kalina.

*Nominaci na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO společně připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika. Tvoří ji jedenáct významných lázeňských měst, kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy.

Co tvoří Slavné lázně Evropy?

Každé město ze „Slavných lázní“ má všechny společné rysy, i když se jejich struktura a prostorové uspořádání liší, v závislosti na místních geografických podmínkách a omezeních. Společné prvky ve městech, které všechny přispívají k tomu být „Slavnými lázněmi“, jsou:

  • Prameny, zdroje a soubory lázeňských budov, které lidem umožňují „užívat vodu“, jako jsou vany, prostory pro čerpání vody, pitné haly, a prototypy, jako jsou „kurhaus“ a „kursaal“.
  • Místa k jemnému cvičení – procházky a promenády (také setkávání se s ostatními) ve vydlážděných a krytých kolonádách a galeriích a upravených parcích a zahradách, stejně jako v rozsáhlých sítích stezek v okolních lesích a krajině. Golf, tenis a dostihy byly také v místní nabídce.
  • Sociální aktivita – zařízení vyvinuté pro propojení a socializaci v zasedacích a konverzačních místnostech nebo pro jiný druh zábavy, jako je hraní. Kasina, divadla, opery, koncertní a taneční sály najdete ve většině „Slavných lázní“.
  • Pro ubytování velkého počtu hostů byla důležitá řada ubytování, právě počet a velikost hotelů a četných vil je charakteristickým atributem „Slavných lázní Evropy“.
  • Městská krajina zahrnuje infrastrukturu, která je zvláště spojená s lázněmi, jako jsou nemocnice založené na minerálních pramenech, lanovky, které vedou k rozhlednám nebo restauracím v krajině, říční doprava a železnice, zařízení na plnění a vývoz vody a jejich vedlejších produktů a dokonce i potrubí přepravující důležitou vodu.
  • Průhledy: budovy a prostory se vizuálně spojují s jejich malebným prostředím idealizované přírody.
  • A konečně „terapeutická krajina“ – zelené prostředí, které se pravidelně používá pro cvičení jako součást léčby a pro relaxaci a zábavu.

Františkovy Lázně – Dvorana Glauberových pramenů

Slavné lázně Evropy se vyvíjely kolem přírodních minerálních pramenů, které byly katalyzátorem inovativního modelu prostorové organizace, který zahrnoval terapeutickou a rekreační krajinu, věnovanou léčebným a sociálním funkcím. Tato módní střediska zdraví, volného času a společenskosti vytvořila architektonické prototypy a městskou typologii, která nemá dřívější obdobu. Lázně byly prvními průkopníky moderního cestovního ruchu a jediným evropským sídelním typem, který byl v kulturní konkurenci s velkými metropolemi a hlavními městy Evropy.

Mariánské Lázně – Zpívající fontána