ZUŠ Františkovy Lázně je spolupořadatelem Celostátní smyčcové soutěže O cenu společnosti Akord Kvint

Na počátku jsou dvě výročí.  ZUŠ Járy Cimrmana Františkovy Lázně slaví letos 50. výročí a společnost Akord Kvint Luby 30. výročí od svého vzniku. A proto se obě organizace vzájemně dohodly obě jubilea spojit a společně uspořádat celostátní smyčcovou soutěž ve hře na smyčcové nástroje.

Pro žáky Základních uměleckých škol je to příležitost, jak po dlouhé pauze způsobené pandemií znovu vystoupit na veřejnosti, předvést, čemu se naučili a porovnat vzájemně své kvality. Pro jejich učitele je to vítaná možnost, jak prezentovat své výukové metody, a současně si s druhými vzájemně vyměnit zkušenosti. A to vše v rámci příjemného přátelského setkání hráčů, pedagogů, porotců a vůbec všech přátel hudby.

Ústřední kolo soutěže je plánováno na 14. – 16. října 2021 a všichni doufají, že se koronavirus nevrátí a bude moci proběhnout bez přísných omezení. Pokud by ale prezenční formu aktuální situace nedovolila, že připravena i alternativa v podobě posuzování videonahrávek. Krajská kola soutěže proběhnou během června  ve vybraných ZUŠ v každém ze 14 krajů v ČR. Do soutěže se přihlásilo přes 200 žáků ZUŠ z celé ČR.

J. Rymešová