Za zvýšený počet požárů může zima, nedbalost, ale i covid

Podle čerstvé statistiky hasičů došlo během topné sezóny od října 2020 do konce března 2021 ke zvýšení počtu požárů od komínů na 1 116. To je o 166 požárů více než v minulé topné sezóně a jedná se o největší nárůst za posledních 6 let. Společenstvo kominíků České republiky hledá vysvětlení v poměrně tuhé zimě, nedbalosti provozovatelů, ale také okolnostech spojených s epidemickou situací v naší zemi.

Ilustrační foto

„V zimě se teploty pohybovaly až o několik stupňů pod dlouhodobými průměry, v lednu i únoru mrzlo celé týdny. Lidé zároveň v lockdownu trávili více času v domácnostech. To vedlo k častějšímu a intenzivnějšímu vytápění, což se mohlo podepsat i na technickém stavu spalinové cesty. Zároveň však lidé situaci podcenili a nevěnovali tolik pozornosti péči o otopnou soustavu. Vzhledem k okolnostem se jim vlastně nedivím, ale na druhou stranu i v tomto případu jde o zdraví,“ komentuje statistiku HZS ČR prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Dle výsledků šetření vznikne nejvíce požárů právě přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Kvůli sazím se stalo 1 207 požárů, přičemž celkový počet požárů od komínů za rok 2020 činil 1 352 případů. Mezi další příčiny požárů patřila nevhodná konstrukce komínů (79 případů), zazděný trám v komínech (37 případů), nebo špinavé spáry v komínech (29 případů). Úhrnná výše škod způsobená požáry se vyšplhala na téměř 46 miliónů korun.

„Náležitá péče o otopnou soustavu je základním předpokladem bezpečného vytápění. Proto společně s hasiči pravidelně apelujeme na lidi, aby minimálně jednou za rok zavolali kominíka na čištění a kontrolu spalinové cesty. Na druhou stranu chápeme, že se letos kvůli pandemii mohla značná část populace bát pustit do domácnosti kohokoliv cizího, včetně kominíka,
a proto samotnou kontrolu odložila,“ uzavírá bilanci komínových požárů Jaroslav Schön.